Felszólította a gazdag országokat a WHO: mást javasolnak a gyerekek oltása helyett

Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic -
Covax program védőoltás WHO koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felszólította a gazdag országokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken, hogy gondolják át a gyermekek oltására vonatkozó terveket, és ehelyett inkább adományozzák a koronavírus elleni vakcinákat a Covax-programnak a szegény országok lakosainak immunizálására.

Az ENSZ egészségügyi szervezete reményét fejezte ki, hogy több ország is követni fogja Franciaország és Svédország példáját abban, hogy vakcinákat adományoz a szegény országok megsegítésére létrehozott Covax programnak. Franciaország 500 ezer adag AstraZeneca/Oxford védőoltást kiosztását tette lehetővé a Covax keretében, Svédország szintén, Svájc rövidesen engedélyezi 1 millió adag védőoltás adományozását.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Más országok mellett Kanada és az Egyesült Államok engedélyezte az elmúlt hetekben, hogy serdülőket is beoltsanak a SARS-CoV-2 nevű vírus ellen. A WHO egyik vezetője azonban közölte, hogy folyamatban vannak a tárgyalások Washingtonnal védőoltás-adagok megosztásáról.
"Megértem, miért akarják egyes országok beoltani a gyermekeiket, illetve a serdülőkorúakat, de az adott pillanatban arra kérem őket, hogy gondolják ezt újra, és ehelyett adományozzanak vakcinákat a Covax-nak" - jelentette ki egy genfi virtuális találkozón Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Az oltások méltányos elosztására a WHO és a GAVI Vakcinaszövetség által létrehozott Covax keretében eddig 60 millió adag oltást szállítottak, a szervezet küzd a szállítási tervek betartásáért, részben amiatt, hogy India a járvány fellángolása miatt korlátozta az AstraZeneca/Oxford védőoltás exportját. Eddig világszerte összesen 1,26 milliárd adag Covid-19 elleni védőoltást adtak be.

A WHO vezetői óvatosságra intettek a vírus terjedését megakadályozó olyan intézkedések enyhítése kapcsán, mint a maszkviselés, és figyelmeztettek, hogy újabb mutánsok megjelenése várható.
Az amerikai betegségellenőrző és megelőző központok szerint az oltást felvett embereknek nem kell maszkot hordaniuk szabad téren, és többnyire a belső terekben sem.
"Nagyon kevés olyan ország van, amely feloldhatja ezeket az intézkedéseket" - mondta Szumija Szvaminátán, a WHO tudományos főmunkatársa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.