Elárulta a virológus: ez jelenthet mérföldkövet a koronavírus elleni harcban

fotó: Talán Csaba -
vakcina Rusvai Miklós koronavírus keverés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különböző gyártók és típusú vakcinák keverékei mérföldkövet jelenthetnek a koronavírus elleni harcban. Rusvai Miklós szerint erre a jövőben több okból is szükség lehet.

Több kísérlet is zajlik arra vonatkozóan, hogy a különböző gyártók koronavírus elleni vakcináit mennyire lehet szabadon kombinálni. Jelenleg még kísérleti fázisban vannak azok a kutatások, amelyek azt vizsgálják, hogy akár az mRNS-technológiát használó és virális vektorokkal dolgozó oltások is adhatók egymás után. Dr. Rusvai Miklós virológus szerint nagy szükség van ezekre a kutatásokra, mert mérföldkövet jelenthetnek a koronavírus elleni harcban - írja a Bors.

Ennek következtében, ha többfelől éri inger az immunrendszert, akkor ennek erősebb immunitás az eredménye.

Rusvai Miklós virológus fotó: Talán Csaba

"Előfordulhat például embereknél az oltástól allergiás reakció, akkor a második oltást nem javasolt beadni, vagyis másfajta oltást kell kapnia. Eddig is volt már rá példa, hogy elkeverték, nem ugyanazt kapta valaki, és nem okozott gondot. Az Astra vakcina után egyeseknél rögösödés indult el, ők is másfajtát kaptak másodiknak. Ilyen esetben például a kínai vakcina tökéletes lehet ismétlőnek. Mivel minden ember szervezete más, így különböző mellékhatások is felléphetnek. Ilyenek tehát vannak! De azért is nagy dolog a kombináció, mert nem minden országban áll rendelkezésre ugyanaz az oltóanyag" - mondta.

Hozzátette, nem csak ugyanolyan technológiával készült oltóanyagokat mixelhetnek. "Az a lényeg, hogy az mRNS-technológiát használó és virális vektorokkal dolgozó oltások sokkal erősebb immunválaszt adnak. Részben az Egyesült Királyságban, részben az Egyesült Államokban végeztek, végeznek ilyen vizsgálatokat. Ezekben első sorban jelenleg a nyugati vakcinák kombinálását vizsgálják. De nagyon jó információnk vannak így is például olyan keverésekről, mint az Astra után Moderna, Pfizer után Johnson, ám olyanról, ami a keleti vakcinákat is bevonja, olyan egyelőre még nincs. De bízom benne, hogy előbb utóbb ebben is lesz változás, akár itthon is, mert itthon mindegyik típusú vakcina elérhető" - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.