2022-től bárki turistáskodhat az űrben, ha van legalább 250 ezer dollárja erre

Forrás: Blue Origin -
Richard Branson űrturista Jeff Bezos űrhajó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai szövetségi kormány megadta az engedélyt, hogy a Virgin Galactic utasokat szállíthasson az űrbe Új-Mexikóból.

Richard Branson űrhajóvállalata pénteken jelentette be, hogy a Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) kiadta az ehhez szükséges jogosítványt számukra. A Virgin Galactic hosszú évekig dolgozott azon, hogy fizető utasokat szállíthasson rövid kirándulásokra az űrbe. A vállalat még három tesztrepülést hajt végre, a legközelebbit még idén nyáron. Az eredeti tervek szerint idén Branson is részt venne egy tesztrepülésen, a fizetős utasok szállítása pedig jövőre kezdődne.

Jeff Bezos Blue Origin vállalata július 20-án indítja útnak saját rakétáját az űrbe Texasból. A Blue Origin és SpaceX űrkapszuláival ellentétben, amelyeket a földről indítanak újrafelhasználható rakétákkal, a Virgin Galactic szárnyas űrhajóját a levegőből, egy repülő gyomrából indítják útnak. Az űrhajó 2018 óta háromszor jutott fel az űrbe, két pilótával a pilótafülkében, a második útra pedig a vállalat egy harmadik alkalmazottját is felvitték.

A Blue Origin program egyik űrhajójának kísérleti fellövése Forrás: Blue Origin

A harmadik tesztrepülésen, amely májusban zajlott, az űrhajó 89 kilométeres magasságba jutott fel. A teszt jól sikerült, s ez megnyitotta az utat a szövetségi engedély kiadásához. Mint Michael Colglazier, a Virgin Galactic vezető illetékese elmondta: a május 22-i sikeres tesztrepülés után, és az FAA engedélyének birtokában még idén nyáron végrehajtják az első teljes legénységgel zajló tesztet is.
Az űrrepülésekre már több mint 600 jelentkező foglalt helyet. A jegyeket először 250 ezer dolláros (74 millió forintos) áron hirdették meg, de az árak valószínűleg emelkedni fognak az új jelentkezők számára.

A Blue Origin még nem adott el jegyeket a közönségnek, és azt sem árulták el, hogy mennyibe fog kerülni. Bezos a bátyját és két másik embert is magával visz az űrbe, július 20-án, az első Holdra szállás 52. évfordulóján.

Ez is érdekelhet: Drámai következményei lesznek a 1,5 Celsius-fok fölötti globális felmelegedésnek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.