Bár nő a koronavírus-fertőzöttek száma, kevesebben halnak meg, mint korábban

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu -
COVID-19 oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy-Britanniában az áprilisi elején mért szintekre emelkedett a naponta kimutatott új koronavírus-fertőződések száma, ám a brit egészségügyi szolgálat egyik magas rangú vezetője szerint a koronavírus elleni oltási kampány nyomán most már egyértelműen kezdenek szétválni a fertőzések, valamint a kórházi kezelésre szoruló betegek és a halálozások számának alakulását mutató görbék.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti új adatsora szerint az elmúlt egy napban 15 810, az utóbbi egy hétben 90 511 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki országszerte. A heti adat 47,9 százalékkal magasabb a múlt pénteken zárult egyheti időszakban szűrővizsgálattal azonosított új fertőződések számánál.

Az angliai közegészségügyi szolgálat vizsgálati adatai szerint az új nagy-britanniai fertőződések 95 százalékát az először Indiában azonosított, fokozattan fertőzőképes delta vírusváltozat okozza.
A szaktárca péntek esti összesítése szerint az utóbbi 24 órában 18, az elmúlt egy hétben 110 halálos áldozata volt a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Királyság egészében.
A brit koronavírus-járvány januári tetőzése idején előfordult, hogy naponta 1800-nál többen haltak meg Covid-19 betegségben, és voltak olyan időszakok, amikor megközelítette a 70 ezret a naponta azonosított új koronavírus-fertőződések száma.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Jelenleg 1485 pácienst kezelnek kórházban Covid-19 betegséggel. Az év eleji tetőzés idején elérte a 40 ezret a Covid-19 miatt kórházban ápolt betegek száma.
Jenny Harries, a minisztérium egészségügyi biztonsági hivatalának vezérigazgatója a pénteki adatsorhoz fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta:

a számok arra vallanak, hogy a nagy-britanniai oltási kampány sikere nyomán kezd megtörni a kapcsolat az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések és a kórházi kezelést igénylő súlyos Covid-19-megbetegedések száma között.

Harries professzor kijelentette, hogy ez rendkívül biztató fejlemény, de "ez sem ad okot az elbizakodottságra", ugyanis a koronavírus elleni oltás mindkét dózisa sokkal hatékonyabban akadályozza meg a Covid-19 betegség kialakulását, mint egyetlen dózis.

Jenny Harries éppen ezért nyomatékosan kérte, hogy mindenki adassa be a második oltási adagot is, amint megvan erre az időpontja.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti adatismertetése szerint a koronavírus elleni oltás első dózisából eddig 43 877 861-en részesültek, közülük 32 085 916-an a második adagot is megkapták.
Ez azt jelenti, hogy a brit felnőttek 83,3 százalékát már beoltották a koronavírus elleni vakcina első adagjával, 60,9 százalék mindkét dózist megkapta.
A brit kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első oltási dózist.
Ugyaneddig az időpontig mindkét oltási adagot be kell adni a felnőttek kétharmadának, ezen belül az 50 évesnél idősebbek, a fokozottan veszélyeztetettek, az egészségügyi és szociális ellátás első vonalában dolgozók mindegyikének, és azoknak a 40 éven felülieknek is, akik május közepéig megkapták az első dózist.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.