egyszer használatos műanyag áfamentesség változás 2021. július 1. európai uniós zöld útlevél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2021. július elsején, azaz mától hatalma sváltozások lépnek életbe hazánkban. Ezeket szedtük össze röviden és átláthatóan.

Fontos változások lépnek életbe Forrás: shutterstock
  • Betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Mi számít annak? Erre a Magyar Közlöny adja meg a legpontosabb választ: olyan termék, amely teljes egészében vagy részben műanyagból készült, és amelyet nem arra szántak, nem úgy terveztek, vagy amelyet nem azzal a céllal hoztak forgalomba, hogy a gyártóhoz visszajuttatva élettartama alatt többször vagy több körben újratölthető legyen, illetve eredeti rendeltetésének megfelelő célból újrahasználható legyen. Itt további részleteket tudhatsz meg!
  • A Magyar Posta megszünteti a napilapok kézbesítését, július elseje után ezt a lapok kiadójának kell biztosítani.
  • Megszűnik az Európai Union kívülről érkező áruk áfamentessége. Mostantól a 22 euró alatti árukra is kell áfát fizetni.
  • Újfajta hitelkonstrukciókat igényelhetnek a vállakozások: Széchenyi folyószámlahitel Go! (kétéves, 0,1 százalékos fix kamatozású, legfeljebb százmillió forintos hitelkeret), Széchenyi turisztikai kártya Go! (maximum 250 millió forintos folyószámlahitel-keret).
  • Hatályba lép az európai uniós zöld útlevél. Az angol-magyar kétnyelvű uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető.
  • A nyugellátás lemondásában is változás történik. 2021. úlius 1-jétől kezdődően megállapított nyugellátásról a megállapító határozat véglegessé válását követő 15. napot követően nem lehet lemondani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.