Meghalt a világhírű énekesnő, akit az operavilág koloratúrszoprán királynőjeként emlegettek

Forrás: Shutterstock -
előadóművész gyász szoprán Edita Gruberova meghalt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetvennégy éves korában, a hétfői napon tragikus hirtelenséggel elhunyt Edita Gruberová szoprán-koloratúrszoprán énekes Zürichben - közölte a család a dpa német hírügynökséggel.

Az édesanyja révén magyar, apai ágon német származású Edita Gruberová évtizedeken át szerepelt a világ legnevesebb operaházainak színpadán. 1970-ben Bécsben az Éj királynőjeként mutatkozott be 24 évesen Mozart A varázsfuvola című operájában, azóta a földkerekség minden fontosabb operaházában énekelt - írja az Origo.

A világ valaha élt egyik legnagyobb koloratúrszoprán énekesnőjévé vált, hazájában kitüntették a Fehér Kettőskereszt renddel; Bajorország a Bajor Érdemrendet, Ausztria az Osztrák Köztársaság Szolgálatáért kitüntetést adományozta neki. 2013-ban megkapta a Herbert von Karajan zenei díjat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.