A tegnapi Kormányinfón jelentették be, hogy egy újabb héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet, valamint ezen a sajtótájékoztatón hangzott el az is, hogy a kormány fontolgatja, hogy a védettségi igazolvány érvényességét a harmadik oltáshoz kösse.

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos, péntek reggeli rádióinterjújában kitért a tegnapi bejelentésekre. Kiemelte, hogy rengetegen élnek a regisztráció nélküli oltás lehetőségével, és két hét alatt egymillió ember járt az oltópontokon. Rohamtempóban nő a háromszorosan oltottak száma, de sokan jelentkeznek az első dózisért is.

A megerősítő, harmadik oltásra azért van szükség, mivel a vakcina hatékonysága fél év elteltével lecsökkenhet, az újabb ellenanyag beadásával viszont megint 90% körüli lehet a védettség.

A meghosszabbított akcióhét mellett minden településen akciónapot szervez a kormány – jelentette be Orbán Viktor.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök hozzátette, hogy mindenkit személyesen meg fognak keresni, akinek lejár a védettségi ideje, és őt értesíteni fogják. Sokan úgy gondolják a két oltás egy életre szól, és most megkérik őket vegyék fel a harmadik adagot is.

Eddig fantasztikusan küzdött mindenki– mondta még Orbán Viktor az egészségügyben, a rendvédelmi szerveknél és az állami szférában dolgozókról.