omikron variáns vakcina járvány oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyítottan jelen van Magyarországon a legújabb, omikronnak elnevezett, Dél-Afrikából származó koronavírus-mutáció - közölte a Neumann Labs.

A közlemény szerint a mutáció egy olyan házaspárt fertőzött meg, akik nem utaztak külföldre az utóbbi időben, tehát csak Magyarországon kaphatták el a betegséget.

A magyar laboratórium nemrég bevezetett új PCR vizsgálata képes kimutatni minden új koronavírus-fertőzést, és azt is külön kimutatja, ha az omikron variáns okozta a megbetegedést. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették és Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfőn az M1 Híradóban is beszélt róla.

Koronavírus művészi illusztrációja Forrás: Science Photo Library

Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője elmondta:

"Csak idő kérdése volt, hogy a Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat, az omikron hazánkat is elérje. Laboratóriumunk ezidáig két vizsgált személy esetében mutatta ki bizonyítottan az omikron-variáns jelenlétét, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek. Mindez feltehetőleg azt is jelenti, hogy ez a variáns több embert megfertőzhetett már hazánkban."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.