Télen sem szabadulhatunk a poloskáktól: a hidegben is érdemes védekezni ellenük

Forrás: Shutterstock -
poloska lakás tél téli álom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A poloskák sokak életét keserítik meg, főleg melegebb időkben, de akár télen is találkozhatunk velük otthonainkban, ugyanis a hidegebb idő beköszöntével ösztönösen keresik a kellemesebb hőmérsékletű helyeket. 

A poloskáknak, mint tudjuk, alig van természetes ellenségük. A hosszú és fagyos tél elmaradása is a fennmaradásukat segíti. Magyarország szinte egész területén megtalálhatóak, van, ahol igen nagy számban. Baranyában, valamint Tolna és Békés megyében a legnagyobb a számuk a lakosságarányos észlelések alapján, a legkevesebb pedig Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A poloskák a melegebb időhöz vannak szokva, ezért lehűléskor ösztönösen keresik azokat a helyeket, amelyek alkalmasak a telelésre,

és ezek jellemzően az otthonok, lakások közelében van. Ugyan télen a poloskák nyugalomban vannak, azok, amelyek bekerültek a házakba, a téli, verőfényes napsütéses napokon mocoroghatnak.

A poloskák a legkisebb réseken is bemásznak Forrás: Shutterstock

"A napsütéses időben előjönnek és repkedhetnek, s bár a jelenlétük ilyenkor zavaró, károkat ebben az időszakban nem okoznak" - mondta a Blikknek Dr. Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara munkatársa.

A poloskák rendkívül kártevőek, szinte nem is válogatnak a növények között. A lakásokba pedig a legkisebb réseken is be tudnak menni. Ez ellen úgy tehetünk, ha megpróbáljuk ezeket felszámolni: vizsgáljuk át a redőnytokokat, ellenőrizzük a nyílászárók szigetelését és a vezetékek kimeneti nyílását is, és minden lehetséges ház körüli búvóhelyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.