A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is az ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot - erre hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyógyszertáraknak is változik a nyitvatartásuk az ünnepek alatt. A december 24-én is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos pihenőnapi munkarendjük szerint, hanem általában 12 óráig biztosítják a gyógyszerellátást.December 25-én és 26-án az ügyeletes gyógyszertárakon túl a 0-24 órás nyitvatartású, valamint az ünnepnapokon is működő gyógyszertárak állnak rendelkezésre.

Változik az ünnepek alatt a gyógyszertárak nyitvatartásaForrás: Shutterstock

December 31-én a szokásos hétköznapi vagy rövidített nyitvatartás szerint 14 óráig lesznek nyitva a gyógyszertárak, míg január 1-jén a 0-24 órás nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

A közlemény szerint a gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon kötelesek jelezni a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő patika nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Emellett kötelesek feltüntetni a legközelebbi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI honlapján lehet pontos és hiteles információt kapni - írja az MTI.