Minden omikronnal fertőzött beteg legalább három másiknak adta át a vírust: egy hét alatt 85 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma Izraelben

Forrás: TheDigitalArtist / Pixabay -
omikron variáns omikron Izrael fertőzöttek száma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy hét alatt 85 százalékkal emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

A szombati ünnepnapon a szokásosnál sokkal kevesebb, közel 37 ezer teszt elvégzésével 760 újabb izraeli bizonyult vírushordozónak, és október óta először két százalék fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya.

A fertőzési ráta vasárnap 1,41 az egészségügyi minisztérium honlapja szerint, vagyis 100 fertőzött 141-nek adja át a vírust. Eran Szegal professzor, a Weizmann tudományos intézet biológiai statisztikusa a ynetnek elmondta, hogy ha különválasztják az omikron változat eseteit, akkor az Omikronnál 3-nál is magasabb adatot mértek az elmúlt tíz nap alapján, vagyis minden új omikronnal fertőzött legalább három másiknak adta át a vírusnak ezt a korábbiaknál sokkal fertőzőbb változatát.
A statisztikus azt jósolta, hogy két héten belül eléri a tízezret a naponta regisztrált új fertőzések száma, és a járvány megjelenése óta ebben a hullámban fertőződnek majd meg a legnagyobb valószínűséggel az emberek.

Omikron - Illusztráció Forrás: TheDigitalArtist / Pixabay


Ismét emelkedni kezdett az izraeli kórházakban ápolt Covid-betegek száma, jelenleg a 154 kórházi ellátást igénylő eset közül 98-an vannak súlyos állapotban, és 39-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A kritikus állapotban lévők túlnyomó többsége, 82,5 százaléka, közülük a 60 év alattiak 96 százaléka teljes mértékben oltatlan a koronavírus ellen.

Pénteken 379, szombaton pedig 141 Izraelbe érkezőnél mutatták ki a vírust. Az Egyesült Államokból 135-en vitték el Izraelbe a fertőzést, az Egyesült Arab Emírségekből 60-an, Törökországból 59-en, Franciaországból 40-en, Magyarországról 30-an, az Egyesült Királyságból 21-en, Szaúd-Arábiából pedig hatan. Számos más országból is érkeztek csekélyebb számban vírushordozók, akiket a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren bevezetett szigorú teszteléssel kiszűrtek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.