Valóra válhat, amit a Ne nézz fel! filmben láthattunk? - Így vélekedik a tudós

Forrás: Science Photo Library via AFP -
Ne nézz fel! film aszteroida Föld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A NASA azt vizsgálja, miért nem vették észre időben a szakértők a Földet 2019-ben mindössze 70 ezer kilométerre megközelítő 2019 OK katalógusjelű aszteroidát. 

Arra jutottak, hogy ezeknek a kisbolygóknak gyakran a Földről nem lehet észlelni a mozgását, így az említett 100 méter széles aszteroidát is csak mindössze 24 órával a megérkezése előtt észlelték a csillagászok.

Forrás: Science Photo Library via AFP

"A Föld keleti irányú forgása miatt a kelet felől, az úgynevezett 'veszélyes zónából' érkező aszteroidák nagyjából fele túl lassúnak tűnhet ahhoz, hogy időben észleljük őket" - idézi az University of Hawaii kutatója Daily Mailnek adott nyilatkozatát az Origó.

1994-ben az Egyesült Államok kongresszusa arra utasította a NASA-t, hogy keresse meg az egy kilométernél nagyobb átmérővel rendelkező aszteroidák 90 százalékát. A projekt 2011-ben végződött, ezért az űrügynökségnek újabb feladatot adtak: 2020 végéig találja meg az összes földközeli objektum 90 százalékát. Ez a célkitűzés egyelőre nem teljesült, 2022-re a kutatók a NEO-k csupán 40 százalékát azonosították.

A kisbolygók jelentette fenyegetés a Ne nézz fel! című film - amelyről kritikánkat itt olvashatod - sikere miatt került ismét reflektorfénybe. Richard Wainscoat szerint azonban nincs különösebb okunk a félelemre. Ha tényleges veszélyt jelentő aszteroida közeledne, egészen biztosan nem maradnánk tétlenek, jelntette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.