Ne nézz fel! film Jennifer Lawrence Adam McKay kritika vélemény Netflix ajánló magazin Leonardo DiCaprio Cate Blanchett Meryl Streep Don't Look Up
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Oscar-díjas sztárok, kegyetlenül jó alakítások, hibátlan kivitelezés és egy időnként kifejezetten kényelmetlen sztori. Ne nézz fel!

Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) csillagászprofesszor doktorandusza, Kate Debiasky (Jennifer Lawrence) felfedez egy üstököst. Nagy a boldogság, de nem tart sokáig: a prof számításai azt mutatják, hogy a hatalmas meteor a Földbe fog csapódni és elpusztítja a bolygót, Kate szerint 6 hónap, 10 nap, 11 perc és 41 másodperc múlva.

A NASA-tól a bolygóvédelemig mindent és mindenkit bevonva a csapat eljut Janie Orlean (Meryl Streep) amerikai elnökig, aki nem a tőle elvárt módon kezeli a helyzetet, „maradjunk nyugton és figyeljünk", mondja, s ezzel az ügyet le is zárná, van fontosabb baja is, például az időközi választások. A tudóscsapat a sajtóhoz fordul, a New York Herald hajlandó is foglalkozni az üggyel, bejuttatják Randallt és Kate-et Amerika egyik legnépszerűbb műsorába, a Brie Evantee (Cate Blanchett) vezette „Napi szaftba". Dr. Mindy népszerű lesz, Kate nem, és itt a végére is értem a minimális spoilerezéssel elmondható infóknak.

Oscar-díjas sztárok, kegyetlenül jó alakítások, hibátlan kivitelezés és egy időnként kifejezetten kényelmetlen sztori Forrás: Netflix

Üstökös bármikor becsapódhat a bolygónkba, erre vagy fel tudunk készülni, vagy nem, de a sztori aktualitását nem ez adja, hanem a problémakezelés. Adam McKay rendező egy interjúban elmondta, hogy jóval a pandémia előtt írta meg a forgatókönyvet, a klímaváltozás és annak világszintű kezelése indította el benne azokat az érzéseket, amelyek végül a film megvalósításához vezettek, de a COVID-19 járvány globális szintű kezelésére is ráhúzható, ami a filmben történik. A korábbi katasztrófafilmekkel ellentétben, amikor az elnök egy ilyen helyzetben az azonnali intézkedés, a világ és az emberek megmentése mellett dönt, s abban aktívan részt is vesz, itt a világ egyik nagyhatalmának vezetője a hatalom-, pénz- és karrieréhes embert mutatja meg.

A Ne nézz fel! társadalomkritika a javából, éppen ezért időnként kellemetlenül érezheti magát a néző. Arról szól, hogy vajon hány ember hinné el, ha megtudná, hogy hamarosan mind meghalunk? Felfognánk, vagy tényleg jobban érdekelne, hogy szakított a sztárpár (Ariana Grande, Kid Cudi)? Elhinnénk, ha elismert tudósok azt mondanák, itt az ideje félni, vagy hárítanánk, tagadnánk, összeesküvéselméleteket gyártanánk arról, hogy a politika mennyire akar minket megvezetni, hogy a nagyhatalmak hogyan akarják megtizedelni a népet, mert már így is túl sok az ember a Földön és hasonlók?

A politikusaink becsülettel helytállnának, megoldásokat keresnének, vagy Orlean elnökhöz hasonlóan az utolsó pillanatig csak önmagukra gondolnának, hogy végül a saját maguknak és kiválasztottjaiknak kidolgozott menekülési tervet hajtsák végre?

A zseni technológiai mogulok, leggazdagabb emberek, akik valóban átlátnák a problémát, mint a filmbeli BASH cég igazgatója, Sir Peter Isherwell (Mark Rylance), mit tennének? A világot mentenék, vagy a profitot hajtanák?

A Netflix december 24-én bemutatott filmje, melynek utolsó 20 perce üt a legnagyobbat, sok kérdést vet fel, humorosan tálalva, azzal a rendezői céllal, hogy miközben a néző szórakozik, azért el is gondolkodjon, és a tőle telhető legtöbbet tegye azért, hogy a Földet ne mi, a lakói döntsük pusztulásba.

Adam McKay ehhez igazi sztárcsapatot rakott össze, ez nem vitás. Hogy Hollywood csillagai ezúttal is tündökölnek, az is vitathatatlan. Hogy a rendezés kiváló, egyértelmű. Hogy a film mennyire tetszik, az egyénfüggő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.