Riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat: erre készülj!

Forrás: Thinkstock -
meteorológia viharos széllökés időjárás viharos szél Szél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a másodfokú riasztás Komárom-Esztergom és Nógrád megyére, Budapestre és Pest megye nagy részére, valamint Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Heves megye több járására, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részére terjed ki.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: vasárnap országszerte lehet viharos szélre számítani, a lökések sebessége akár az óránkénti 100 kilométert is meghaladhatja. Az ilyen erejű szél faágakat törhet le, fákat dönthet ki, megbonthatja az épületek tetejét.

Forrás: Thinkstock

Hozzátették, hogy a házak környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat. Az erős szélben kidőlő fák elszakíthatják az elektromos vezetékeket. Aki ilyet lát, a 112-es segélyhívó számot kell hívnia.

Mukics Dániel az OKF szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy országszerte 60 helyszínre riasztották a tűzoltókat a károk miatt, ebből 34 volt budapesti. Győr-Moson-Sopron megye két településén, Ikrényben és Mosonszentmiklóson templomtornyot rongált meg a szél, míg Budapest I. kerületében egy fa az úttestre, a XXI. kerületben személyautóra dőlt. Ugyanitt egy társasház tetejét bontották meg az erős lökések, a XXIII. kerületben pedig villanyoszlopot döntöttek ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.