Megugrott a halálesetek és stagnál az új fertőzöttek száma, az ötödik hullám tetőzését mutatja a járványgörbe Romániában

Forrás: AFP/Helmut Fohringer -
járvány Románia tetőzés halottak száma járványgörbe fertőzöttek száma koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Romániában a mozgóátlag több mint kétszeresére ugrott kedden a koronavírus-járványnak tulajdonított halálos áldozatok száma, az újonnan fertőzötteké azonban stagnál, a járványgörbe a tetőzés jeleit mutatja - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentéséből.

Az országban - az ötödik hullám kezdete (karácsony) óta először - kedden már nem haladta meg az utolsó hét napon diagnosztizált fertőzöttek száma az előző hét napon összesített esetszámot, sőt enyhén (4 százalékkal) csökkent. Múlt kedden jegyezték fel az eddigi legtöbb (40 018), egyetlen nap alatt diagnosztizált új fertőzöttet, és akkor először a heti esetszám meghaladta a kétszázezret.
A keddi összegzés szerint az utóbbi 24 órában 36 269 embernél mutatták ki a fertőzést, ami (35 százalékkal) meghaladja ugyan az utóbbi két hét átlagát, de elmarad a múlt heti csúcstól, a heti esetszám pedig először esett vissza kétszázezer alá.

Illusztráció Forrás: AFP/Helmut Fohringer

Az egészségügyi szakemberek erre alapozva megállapították, hogy Romániában ezekben a napokban tetőzik a járvány ötödik hulláma. A napi esetszámokból nem lehet a tendenciákra következtetni, ingadozásuk ugyanis a tesztelések - heti ciklikussággal - változó számát is követi.

A keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 184 koronavírusos beteg hunyt el Romániában, ami 130 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Bár az omikron vírusvariánsnak tulajdonított mostani járványhullámban sokkal kisebb a súlyos megbetegedések és a halálos áldozatok aránya, mint a legutóbbi - a delta mutáns által előidézett - hullámban, január közepe óta a halálesetek száma is emelkedni kezdett, a napi halálesetek kéthetes mozgóátlaga három hét alatt 29-ről 79-re emelkedett.
Az utóbbi héten már csak 15 százalékkal (11 565-re) nőtt a kórházakban kezelt fertőzöttek száma.

Korábban hétről hétre legalább másfélszeresére emelkedett a Covid-kórházakra nehezedő terhelés. Az intenzív terápián a múlt hetinél 20 százalékkal több, 1123 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.