Fontos bejelentést tett Müller Cecília az omikronnal kapcsolatban: ez mindenkit érint

Forrás: MTI/Mónus Márton -
omikron Müller Cecília lopakodó omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ szinte minden pontján az omikron okozza a koronavírusos megbetegedések legnagyobb százalékát. Sok kutató már látni véli a járvány végét, de megjelent a covid legújabb mutációja.

Az országos tiszti főorvos volt a TV2 reggeli műsorának vendége. Müller Cecília a Mokkában árulta el, hogy az itthoni megbetegedések 94 százalékát már az omikron okozza, de megjelent az alvariánsa, a lopakodó omikron is. Müller kiemelte, hogy a szokásos PCR-teszttel a lopakodó mutáció is kimutatható, de sok mást teszt nem képes felismerni. Ezért is kapta a lopakodó nevet.

Hazánkban is megjelent a lopakodó omikron, de a tiszti főorvos szerint nincs ok a pánikra Forrás: MTI/Mónus Márton

A jelenlegi tapasztalatok alapján aggodalomra semmi ok, az új mutáció is ugyanolyan tüneteket okoz, mint a sima omikron. A tiszti főorvos szerint úgy tűnik, hogy az új változat nem fog különösebb járványügyi kockázatot okozni.

Habár még mindig magas a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, Müller Cecília bizakodó, ugyanis naponta csökkennek ezek az értékek. Több hazai szakember is azt jósolja, hogy a napokban elérhetjük az ötödik hullám csúcsát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.