Február 28-tól zárt, nyilvános helyeken sem lesz kötelező a maszkviselés, bár lesznek kivételek Franciaországban

Forrás: Shutterstock -
maszkviselés COVID-19 járványhelyzet Franciaország koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Franciaországban február 28-tól nem lesz kötelező a koronavírus-járvány miatti maszk viselése a zárt nyilvános helyeken sem, kivételt jelentenek a tömegközlekedési járművek - jelentette be pénteken az egészségügyi miniszter a javuló helyzetre hivatkozva.

"Az oltottsági igazolásnak köszönhetően a nyomás olyannyira csökken, hogy a nyilvános helyeken eltörölhető lesz a maszkviselési kötelezettség" - mondta Olivier Véran tárcavezető.

A kültereken már február 2-a óta nem kötelező a maszkviselés, és a hónap végétől az olyan nyilvános helyeken sem kell hordani, ahol az oltottsági igazolás bemutatása kötelező. A dokumentumot minden, ötvennél több főt fogadó nyilvános helyen (sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon) be kell mutatniuk a 16 év felettieknek.

Franciországban február végétől csak a tömegközlekedési járműveken lesz kötelező maszkot viselni - Illusztráció Forrás: Shutterstock

A maszkviselési kötelezettség ugyanakkor érvényben marad a tömegközlekedési járműveken és az olyan nyilvános helyeken, ahol nem kötelező az oltottsági igazolás bemutatása, azaz az egészségügyi intézményekben, az üzletekben, a postahivatalokban, a bíróságokon vagy a politikai rendezvényeken.
A kötelezettségek a kontaktszemélyek számára is enyhülnek a hónap végén: elegendő lesz egyetlen tesztet elvégeznie annak, aki fertőzött közelébe került, két nappal az érintkezés után, míg jelenleg még öt nap alatt három szűrés a kötelező.

Jean Castex miniszterelnök péntek este azt is bejelentette, hogy szombattól a Franciaországba beutazóknak nem kell többet negatív tesztet bemutatniuk, ha be vannak oltva a koronavírus ellen.
"Az európai szabályozásnak megfelelő oltási igazolás ismét elégséges a belépéshez Franciaországba, bárhonnan is érkezzen az utazó, pontosan úgy, ahogy az omikron variáns terjedése előtt volt a helyzet" - olvasható a miniszterelnöki közleményben.

Az oltással nem rendelkező beutazóknak továbbra is be kell mutatniuk egy negatív PCR- vagy antigéntesztet, de amennyiben egy zöld besorolású országból indultak, karanténkötelezettségük nincsen. Narancs jelzésű országokból oltás nélkül csak halaszthatatlan indokkal és egy negatív teszttel lehet belépni Franciaországba.

A korlátozó intézkedések fokozatos feloldása már a múlt héten megkezdődött, február 2. óta nem kötelező a kültéri maszkviselés, a kulturális és sportrendezvényeken megszűnt a létszámkorlátozás, s az otthoni munkavégzés sem kötelező többé, csak ajánlott.


Az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók - amelyek december 10-én zártak be - február 16-án nyithatnak újra. Ugyanettől a naptól kezdve ismét lehet táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, és engedélyezett lesz az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, stadionokban, színházakban, mozikban.

Az oltásra jogosultak 95 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millió) felvette az oltás első adagját, míg 78 százaléka a másodikat, 65 százaléka (37 millió) pedig a harmadik adagot is megkapta. A járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, minden mutató csökken, de még 32 ezer fertőzött van kórházban, az intenzív osztályokon pedig 3400-an vannak. A súlyos betegek száma hetek óta nagyon lassan csökken. A koronavírus-fertőzés szövődményeiben 133 ezren vesztették életüket az elmúlt két évben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.