Borzasztó következménye lett a koronavírusnak: el kellett távolítani egy magyar férfi szemgolyóit

Forrás: Shutterstock -
szemgolyó covid koronavírus-fertőzés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak a koronavírus okozta súlyos szövődményekkel kell megküzdenie az intenzíven ápolt magyar férfinak: mindkét szemgolyóját el kellett távolítani. 

Kétoldali tüdőgyulladása miatt került kórházba egy férfi Budapesten, majd lélegeztetőgépre kapcsolták. A súlyos szövődmények mellett ráadásul mindkét szemgolyóját el kellett távolítani. Egy ismerőse szerint azért, mert a gépre kerülése után hosszú időn át nem fedték le a szemét. A szakértő azonban azt mondja, ez önmagában nem okozhat ilyen komoly következményt.

"Néhány hete vitték kórházba a rokonomat kétoldali tüdőgyulladással. Hamarosan az intenzív osztályra került, lélegeztetőgépre tették. Műtüdős kezelést kapott, de még mindig életveszélyes állapotban van, tüdőtranszplantációra vár, olyan rombolást végzett szervezetében a koronavírus" - mondta a Blikknek a hozzátartozó.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

"Egy nap azzal az elképesztő kéréssel kereste a kórház a hozzátartozókat, hogy járuljanak hozzá a szemgolyók eltávolításához. Percekig döbbenten hallgattak. Akinek intenzív osztályon kezelik a családtagját, próbál felkészülni legrosszabbra, de azzal a hírrel, hogy ki kell operálni a lélegeztetőgépen fekvő rokon szemét, nem tudtak mit kezdeni. Végül elfogadták az orvosok érvelését, engedélyezték a műtétet, bár nem volt egyszerű meghozni a döntést" - tette hozzá. Állítása szerint sokáig nem fedték le a férfi szemét miután lélegeztetőgépre került, ezért kellett eltávolítani a szemgolyóit. Egy szemészeti klinika szakértője szerint azonban ez önmagában nem okozhat ilyen súlyos szövődményt.

"A retinaprobléma oka felülfertőződés lehetett. A koronavírus valószínűleg annyira meggyengítette a beteg immunrendszerét, hogy a kórokozók így már könnyen megfertőzhették a szemgolyókat" - mondta.

A koronavírus-fertőzés hazánkban már kiadta a mérgét Rusvai Miklós szerint, de az oltatlanok továbbra sincsenek biztonságban. Az omikron ugyan kevésbé veszélyes, azok, akik nem vették fel a vakcinát komoly tünetre is számíthatnak, ha elkapják a fertőzést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.