Orosz-ukrán háború: két magyar egyetem is fogadja az Ukrajnából menekülő hallgatókat, hogy folytathassák tanulmányaikat

Fotó: Koncz Márton - Origo -
Oroszország Ukrajna háború Orosz-ukrán háború menekült orosz ukrán háború egyetemista hallgató
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) külön jelentkezési felületet nyitott meg azon hallgatók számára, akik az ukrajnai háború elől menekülnek, de szeretnék folytatni tanulmányaikat.

A PTE kiemelte, Magyarország első egyetemén több száz angol és magyar nyelvű képzésen folytathatják tanulmányaikat a menekültek. A jelentkező hallgatók automatikusan mentesülnek a jelentkezési díj megfizetése alól, és a PTE vezetése az alapítvánnyal egyeztetve jelenleg is dolgozik a további, hallgatóbarát pénzügyi részletek meghatározásán.

Az egyetem közölte, a PTE karai 63 szakon ajánlottak fel idegen nyelvű képzéseket 413 hallgatónak (ezen belül 56 angol nyelvű szakon 379 hallgatónak) és 1960 helyet a magyar nyelvű szakokon, a saját kari költségvetésük terhére. Hangsúlyozták, a Pécsi Tudományegyetem eltökélt abban, hogy minden hallgató számára a legmegfelelőbb, egyénre szabott segítséget nyújthassa tanulmányai folytatásához.
A Pécsi Tudományegyetem kiáll a béke mellett, és segíti a rászorulókat - zárta közleményét az intézmény.

Ukrán menekültek Barabáson Fotó: Koncz Márton - Origo

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vasárnap szintén arról adott tájékoztatást, hogy az általa oktatott tudományterületeken biztosítja az Ukrajnából menekülő hallgatók számára, hogy folytathassák egyetemi tanulmányaikat, az érvényben lévő szabályzatok keretei között. Pénzadománnyal, központi adománygyűjtéssel, illetve kollégiumi helyek felajánlásával is segíti az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került embereket. Hangsúlyozták, az egyetem egész közössége aggódva figyeli az orosz-ukrán konfliktus történéseit, ezért az elmúlt napokban az intézmény megszervezte a segítségnyújtás módjait.

A BCE vezetése úgy döntött, hogy a Magyar Ökomenikus Segélyszervezetnek pénzadományt is nyújt az ukrán-orosz konfliktus miatt Magyarországra érkező menekültek megsegítésére, továbbá központi gyűjtést is szervez épületeiben a rászorulóknak.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.