koronavírus-járvány koronavírus-fertőzés koronavírus immunitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A megfertőződés után immunitás alakul ki, abban azonban nincs egyetértés, hogy mennyi ideig védett az, aki elkapta a koronavírust.

Habár egyre több országban oldják fel a korlátozásokat, a koronavírus továbbra is velünk van. Terjed a deltakron variáns, arról, hogy mit lehet erről az új mutációról tudni, Rusvai Miklós számolt be. Egyes városokban nálunk is nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, ráadásul azok is elkaphatják újra a vírust, akik átestek már egyszer a fertőzésen, habár abban nincs egyetértés, hogy meddig számít védettnek az, aki elkapta. A legtöbb helyen 90 napra teszik, utána áll fenn az újrafertőződés veszélye, a második a legtöbb esetben gyengébb lefolyású.

Forrás: Shutterstock

Egy 2021. decemberi dél-afrikai tanulmány szerint az omikronnal való újrafertőződés kockázata háromszor nagyobb, mint a vírus korábbi törzsei esetében - írja a Promotions. A Yale School of Public Health 2021. októberi tanulmánya szerint a beoltatlan, de a víruson átesett emberek legfeljebb 61 hónapig immunisnak kell lenniük az újrafertőződés ellen, ám ezeket az adatokat az omikron variáns megjelenése előtt rögzítették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.