Kiadta a veszélyjelzést az OMSZ: itt lesz a legdurvább a helyzet szombaton

vihar OMSZ veszélyjelzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: este az Alpokalján és Zalában a déli szél viharossá fokozódhat.

Szombaton délelőtt markáns hidegfront érkezik, amelyet nagy területen - leginkább a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és Zemplén, Szabolcs térségében - 70-80 kilométer/óra körüli legerősebb széllökések kísérhetnek. A magasabban fekvő területeken, illetve a front mentén kialakuló intenzívebb záporok, esetleg zivatarok környezetében 85-90 kilométer/óra feletti széllökések is előfordulhatnak.
A viharos szél veszélye miatt Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Estére a legtöbb helyen veszít erejéből a szél.

Kiemelték továbbá, hogy délelőtt főként a dél-dunántúli, déli tájakon, majd délután északkeleten zivatarokra is készülni kell. Zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint szombat hajnalban plusz 7 és 12 fok között alakul a hőmérséklet. A maximumhőmérséklet 12 és 21 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, északnyugaton a hűvösebb idő. Vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 0 plusz 7 fok között alakul, de a szélvédett, kevésbé felhős északi völgyekben kevéssel fagypont alatti értékeket is mérhetnek. A csúcsértékek 11 és 16 fok között várhatók.

A jövő hét elején többfelé hajnali fagyok is várhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.