Összeomlott az elhunyt búvár özvegye: el sem mozdul a barlang mellől

Forrás: Magyar Barlangi Mentőszolgálat -
Mede Márton Kossuth-barlang holttest gyász búvár tragédia Jósvafő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Katalin, a Kossuth-barlangban elhunyt búvár özvegye összetört a gyásztól, el sem mozdul a barlang mellől.

Vasárnap tűnt el Mede Márton kutatóbúvár a Kossuth-barlangban, mentésében rengeteg szakember vett részt. Bíztak abban, hogy kollégájuknak sikerült egy légrésben megállnia, de sajnos reményük hiábavaló volt. Testére egy barátja talált rá kedd éjszaka.

Bajtársai mindenképpen szeretnék felhozni a férfi holttestét, de mindenek előtt alaposan elemezni kell a lehetőségeket és a kockázatokat. Mede Márton felesége összetört a gyásztól.

Forrás: Magyar Barlangi Mentőszolgálat

"Szegény Kata, alig volt hajlandó tágítani a barlang bejáratól, amíg be nem bizonyosodott, hogy a férje sajnos meghalt. A gyermeke is vele volt, a hátára kötve. Végig reménykedtek, most érthetően összetörtek"

– mondta a Borsnak egy neve elhallgatását kérő barlangász. Hozzátette, a gyermeknek nincs váltóruhája, ezért azt kérik, hogy aki tud, vigyen nekik. A nő ugyanis mindenképp ott szeretné megvárni, hogy felhozzák férje testét.

Azonban mielőtt felhozzák a férfi holttestét, mérlegelni kell, hogy milyen technikai eszközöket lehet levinni a résbe, melyben megtalálták a búvár testét.

"Elképzelhető, hogy nincs is rá mód, hogy azokat elhelyezzék odalent, hiszen a járatok bizonyos részei annyira szűkek, hogy egy ember is csak kúszva fér el azokban" – mondta a szakértő.

Mede Mártont a teljes magyar búvártársadalom gyászolja. Még 2019-ben részt vett a Hableány mentésében, úgy tudni, több holttestet hozott fel a hajóroncsból, ami különösen veszélyes feladatnak számít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.