Orosz-ukrán háború: legkevesebb 35 halott és több mint száz sebesült a kramatorszki rakétatámadásban

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ukranian Presidency/Handout -
rakéta háború Orosz-ukrán háború orosz ukrán háború vonatállomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Becsapódott két orosz rakéta pénteken a kelet-ukrajnai Kramatorszk város egyik vasútállomásánál, mintegy harmincöten életüket vesztették és több mint százan megsebesültek - közölte az ukrán állami vasúttársaság. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy az orosz erők követték volna el a támadást, és provokációnak nevezte az esetet.

Ukrán közlés szerint a vasútállomást jelenleg a háború elől menekülők evakuálására használják. Olekszandr Honcsarenko, Kramatorszk polgármestere azt közölte, hogy nagyjából négyezren - többségükben idősek, nők és gyerekek - tartózkodtak az állomáson a rakétacsapás pillanatában.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó azt mondta, hogy az oroszok pontosan tudták, mire céloznak, pánikot és félelmet akartak kelteni, és a lehető legtöbb civil lakossal végezni. A kormányzó az interneten egy fényképet tett közzé, amelyen holttestek láthatók bőröndök és egyéb csomagok halma mellett. Egy másik fotón mentőegységek tüzet oltanak. Mint mondta, ő 39 halálos áldozatról és 87 sebesültről tud.

A Reuters hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni a kramatorszki támadásról és az áldozatok számáról szóló híreket, illetve a Kirilenko által közzétett fotók hitelességét.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a moszkvai védelmi tárca közölte: "provokáció, és nem felel meg a valóságnak a kijevi nacionalista kormány állítása arra vonatkozóan, hogy Oroszország csapást mért egy kramatorszki vasútállomásra". Hozzátették, hogy azokat a rakétákat, amelyek a hírek szerint a vasútállomásnál becsapódtak, csak az ukrán hadsereg használja, és az orosz hadseregnek pénteken Kramatorszkban nem voltak kijelölt katonai célpontjai.

A donyecki "népköztársaság" egyik parancsnoka is úgy nyilatkozott a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint, hogy ukrán "provokáció" volt a kramatorszki rakétacsapás. Az ukrán vasúttársaság azt is közölte, hogy ugyanebben a régióban három vonat megállásra kényszerült, miután csütörtökön légicsapás érte a vasútvonalat.

Kramatorszk vasútállomás Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ukranian Presidency/Handout

Az ukrán hatóságok szerint az orosz hadsereg új offenzívára készülve átcsoportosítja erőit, és Moszkva arra készül, hogy minél nagyobb területet szerezzen meg Kelet-Ukrajnában. Ott a helyi hatóságok az utóbbi napokban arra biztatták a lakosokat, hogy távozzanak a térségből, amíg azt még viszonylagos biztonságban megtehetik. Kramatorszkból az utóbbi napokban több ezren távoztak vonattal.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.