Már több mint 13 millió baromfit vágtak le madárinfluenza miatt Franciaországban

Forrás: AFP -
levágás baromfi Franciaország madárinfluenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint 13 millió baromfit vágtak le Franciaországban november vége óta - közölte a mezőgazdasági minisztérium a Reuters brit hírügynökséggel hétfőn. Eközben gyorsan terjed az országban történelmének legsúlyosabb madárinfluenza-járványa.

Franciaországban ritkán látott ütemben terjed a rendkívül fertőző vírus okozta járvány, amely feltehetően a vadon élő vándormadarak révén került az országba. A kényszervágások száma azután tetőzött, hogy a vírus elérte a legnagyobb baromfitenyésztő vidékeket.

Április 8-ig 1230 gócot regisztráltak az ország baromfitelepein, amióta az elsőt november 26-án azonosították - olvasható a tárca egyik weblapján. Ez nyolc naponta 10 százalékos növekedést jelent.
A rendkívül agresszív és virulens H5N1 vírus gyorsan terjedt Európában az elmúlt hónapokban, több országban - például Olaszországban is - tömeges kényszervágásokat hajtottak végre.

Már több mint 13 millió baromfit vágtak le madárinfluenza miatt Franciaországban - A kép illusztráció Forrás: AFP

A madárinfluenza terjedése aggodalmat váltott ki az ágazatban és a kormányok körében, mivel súlyos pusztulást idézhet elő az állományban, kereskedelmi korlátozásokat vezethetnek be miatta, és a vírus akár emberre is átterjedhet.

A madárinfluenza többnyire fertőzött vadmadarak ürülékével terjed. A fertőzött szárnyasból készített termékek fogyasztása révén az ember nem fertőződik meg, előfordul azonban, hogy a fertőzött baromfival érintkezve elkapja a betegséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.