Széchenyi fürdő: nem a termálvíztől pusztultak el a Városligeti-tó halai

Fotó: Polyák Attila - Origo -
elpusztult Széchenyi Fürdő halak Városligeti-tó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban több szakértő azt gyanította, hogy a szennyezett víz a Széchenyi fürdőből került a tóba, azonban az előzetes vizsgálat eredményei szerint nem történt határérték feletti kibocsátás.

Ahogy korábban megírtuk, rothadó halszag és többezer vízben lebegő döglött hal látványa fogadta szerda hajnalban a Városligetben sétálókat. A tó szélén helyenként vérfoltokat is lehetett látni. Most kiderült, mi okozta a katasztrófát.

A szakértők akkor mérgezésre gyanakodtak, és azt gyanították, hogy a Széchenyi Gyógyfürdőből érkező termálvízben lévő biológiai szennyeződésekre, illetve a magas fertőtlenítőtartalom lehet a felelős a pusztításért.

A Városligeti tó összes hala elpusztult Forrás: Metropol/ Máté Krisztián

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vasárnapi közleményében azonban azt írják, az eddigi vizsgálatok szerint nem a Széchenyi fürdőből kiáramló víz tehet a halak elpusztulásáról. Az előzetes vizsgálati eredmények szerint nem történt határérték feletti kibocsátás, és nem került szennyezett víz a Széchenyi fürdőből a tóba - írja a Blikk.

A BGYH továbbá közölte, hogy a hét közepén várhatók a végleges eredmények.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.