Őrizetbe vették a rendőrt, aki gépfegyverrel lövöldözött Párizsban

Forrás: Shutterstock -
Párizs lövöldözés rendőr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Őrizetbe vették azt a francia rendőrt, aki önvédelemre hivatkozva gépfegyverrel lőtt rá egy gyanús gépjárműre Párizs belvárosában. A gépkocsiban ülők közül, akik feltételezhetően egy igazoltatás elől próbáltak meg elmenekülni, ketten életüket vesztették, egy ember pedig megsebesült.

A lövöldözés vasárnap este, néhány órával a francia elnökválasztás eredményhirdetése után történt.
A párizsi ügyészség tájékoztatása szerint a fegyverét használó rendőrt hétfő délután nem szándékos halált okozó szándékos erőszak gyanúja miatt őrizetbe vette a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN. Az eljárást a rendőri fellépés súlyos következményeivel indokolta a vádhatóság, valamint a fegyverhasználat pontos körülményeinek kivizsgálásával.

Az AFP hírügynökség értesülése szerint egy öt rendőrből álló járőröző csoport vasárnap este a Cité sziget rakpartján egy, a menetiránnyal szemben parkoló gépkocsit észlelt, amelynek villogtak a vészjelzői. Amikor a járőröző rendőrök igazoltatás céljából megközelítették a járművet, az hirtelen elindult a rendőrök irányába, akik félreálltak, hogy ne gázolja el őket. Ezt követően az egyetlen olyan rendőr, akinél gépfegyver volt, tüzet nyitott a járműre, amely a Pont-Neuf híd irányába hajtott tovább. Az első vizsgálatok megállapították, hogy a gépkocsi irányába lőtt tucatnyi töltényből öt vagy hat találta el a gépkocsiban ülőket.

A járművet vezető 25 éves férfit a kormány mögött ülve holtan találták meg, 31 éves utasát pedig a gépjárműtől jobbra a földön. Miután kiszállt a gépkocsiból, a helyszínen életét vesztette. Mindkét férfi szerepelt a rendőrség nyilvántartásában kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt. A hátsó ülésen ülő 42 éves utas megsebesült, de nincs életveszélyes állapotban. Neki nem volt korábban dolga a rendőrséggel - jelezte az ügyészség.

A vádhatóság két eljárást indított az ügyben. Az elsőt hivatali személy elleni emberölési kísérlet gyanúja miatt annak megállapítására, hogy milyen körülmények között álltak ellen az igazoltatásnak a gépkocsiban ülők. A másodikat pedig nem szándékos halált okozó szándékos erőszak gyanúja miatt annak tisztázására, hogy az utasokra célzó rendőr tényleg jogos önvédelemből lőtt-e. A rendőri jegyzőkönyv szerint egy taxisofőr, aki szemtanúja volt a jelenetnek, megerősítette, hogy jogos önvédelem történt.

A rendőr egy, a német hadseregtől vásárolt HKG36 típusú gépkarabélyt használt a fellépéskor, amelyet a párizsi rendőrség a 2015-ös iszlamista merényletsorozat után szerzett be. Eddig csak az elitalakulatok használtak ilyet. Az éjszakai járőröző csoport elsődleges feladata a Cité szigeten található épületegység védelme volt, amelyben egyebek között a párizsi prefektúra központja és az Igazságügyi Palota is található.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.