Csepeli tragédia: A Honda vezetőjének esélye sem volt, hogy lássa a mentőautót

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán -
halál Csepel baleset mentőautó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tragikus baleset történt szombat éjszaka Csepelen: mentőautó és személygépkocsi ütközött, egy férfi életét vesztette. A baleset Csepel legveszélyesebb kereszteződésében történt. Az ütközéskor a mentőautó megkülönböztető fény- és hangjelzést használt.

A balesetben többen megsérültek, a mentővel ütköző Honda 48 éves vezetője a helyszínen életét vesztette, ahogy az az öthónapos baba is, akihez a mentőautóval siettek. Információk szerint a tragédia helyszíne Csepel legveszélyesebb kereszteződése, már több baleset is történt ott.

A mentősök előtti kereszteződésben egy stopvonal és egy stoptábla is volt. A környékbeliek szerint a mentőautó sofőrje nem láthatta a táblát, az egyik oldalon ugyanis egy fa koronája takarta ki, a másik oldalon lévő táblát pedig elfordította valaki, így az nem látszott.

Csepeli tragédia: A Honda vezetőjének esélye sem volt, hogy lássa a mentőt Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A mentőautó így, bár kék jelzéssel haladt, nem lassított a kereszteződésben, hogy meggyőződjön arról, megadják-e neki az elsőbbséget,

a helyiek szerint pedig a fáktól nem is láthatta a másik irányból érkező Hondát, de a Honda vezetőjének sem volt esélye arra, hogy ő lássa a mentőt

- írja a Ripost.

"A mentő sofőrjének három különböző módon is észlelnie kellett volna, hogy ő alárendelt útvonalon közlekedik, a keresztező útvonalon érkezőnek elsőbbsége van. Ezek egyike volt a stopvonal.

A hondás nem látta, nem is láthatta a mentőt, mert az egy családi házas környék, a Kassai utca teljesen el van takarva a Széchenyin érkező elől. A KRESZ pedig előírja, hogy hiába használod a megkülönböztető jelzéseket, meg kell győződnöd róla, hogy a közlekedés többi résztvevője észlelt téged, és megadja az elsőbbséget. Amíg erről nem győződsz meg, nem hajthatsz be a kereszteződésbe.

Ahhoz, hogy meggyőződj, ha mentő vagy, nem kell a stopvonalnál megállnod, de a járda vonalában ott, abban a kereszteződésben igen. Csepeli vagyok gyakran járok arra, pont a mentő irányából. A Kassai addig macisajttal (elsőbbségadás kötelező tábla) védett útvonal, a sofőr valószínűleg nem ismerte a helyet, az első két kereszteződés után gondolatban elkönyvelte, hogy itt neki van elsőbbsége, ezért nem is figyelte a táblákat, se a felfestést, hanem fékezés nélkül, nagy sebességgel át akart vágni a kereszteződésen, ahogy a korábbiakon, ahol ezt meg is tehette, mert ott őt védte a macisajt, akár szirénázott, akár nem" – írta egy, a kereszteződést sokat használó sofőr.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.