Figyelem! Közleményt adott ki a Katasztrófavédelem: több mint 200 település érintett

Forrás: Afp -
katasztrófavédelem közlemény szúnyog szúnyoggyérítés szúnyogírtás település figyelmeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt hetek csapadékos és szeles időjárása miatt elmaradtak a szúnyoggyérítési munkák, ezeket pótolják most a szakemberek.

A jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően kiterjedt vízfelületek jöttek létre, melyek élőhelyként szolgálhatnak a csípőszúnyoglárvák számára. A mesterséges felszínek (árkok, földalatti vízelvezetők) azonban kevéssé alkalmasak arra, hogy azokban az emberre ártalmas szúnyogfajok kifejlődjenek. A katasztrófavédelem szakértői viszont minden esetben megvizsgálják a potenciális élőhelyeket – írják a most megjelent közleményben.

Az emberre is veszélyes fajok közül többnek is ideális helyet jelentenek a gyepes és erdős területeken kialakuló kicsi, sekély, időszakos vízállások, amelyeket a talajfelszínen összegyűlt víz hoz létre. A pocsolyák, az árkokban, kertekben megálló vizek és a rejtett vízállások az úgynevezett mikrotenyészőhelyek.

Forrás: Afp

A mikrotenyészőhelyek biológiai kezelése azonban megvalósíthatatlan, ezért a katasztrófavédelem felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a napokban kifejlett szúnyogok tömeges megjelenésére kell számítani.

"A következő napokban a turisztikailag kiemelt tópartokon – a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében – lesz szúnyoggyérítés, földi kémiai módszerrel dolgoznak a szakemberek. Folytatódnak a korábban megkezdett munkák Szolnok térségében, a Bodrog és a Dráva mentén, valamint Csongrád-Csanád megyében és Sopron környékén" – írják a honlapon.

"A szúnyoggyérítés során a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével permetezik ki a szúnyoggyérítésre alkalmas anyagot. A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban jelentene veszélyt" – zárul a közlemény.

A szúnyogcsípés is lehet veszélyes: kattints ide és tudd meg, mikor kell orvoshoz fordulni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.