Az elmúlt hetek csapadékos és szeles időjárása miatt elmaradtak a szúnyoggyérítési munkák, ezeket pótolják most a szakemberek.

A jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően kiterjedt vízfelületek jöttek létre, melyek élőhelyként szolgálhatnak a csípőszúnyoglárvák számára. A mesterséges felszínek (árkok, földalatti vízelvezetők) azonban kevéssé alkalmasak arra, hogy azokban az emberre ártalmas szúnyogfajok kifejlődjenek. A katasztrófavédelem szakértői viszont minden esetben megvizsgálják a potenciális élőhelyeket – írják a most megjelent közleményben.

Az emberre is veszélyes fajok közül többnek is ideális helyet jelentenek a gyepes és erdős területeken kialakuló kicsi, sekély, időszakos vízállások, amelyeket a talajfelszínen összegyűlt víz hoz létre. A pocsolyák, az árkokban, kertekben megálló vizek és a rejtett vízállások az úgynevezett mikrotenyészőhelyek.

Forrás: Afp

A mikrotenyészőhelyek biológiai kezelése azonban megvalósíthatatlan, ezért a katasztrófavédelem felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a napokban kifejlett szúnyogok tömeges megjelenésére kell számítani.

"A következő napokban a turisztikailag kiemelt tópartokon – a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében – lesz szúnyoggyérítés, földi kémiai módszerrel dolgoznak a szakemberek. Folytatódnak a korábban megkezdett munkák Szolnok térségében, a Bodrog és a Dráva mentén, valamint Csongrád-Csanád megyében és Sopron környékén" – írják a honlapon.

"A szúnyoggyérítés során a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével permetezik ki a szúnyoggyérítésre alkalmas anyagot. A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban jelentene veszélyt" – zárul a közlemény.

A szúnyogcsípés is lehet veszélyes: kattints ide és tudd meg, mikor kell orvoshoz fordulni!