Készenléti állapotot hirdettek Portugáliában: másfél ezer tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat

Forrás: MTI/EPA/LUSA/Miguel Pereira Da Silva -
Portugália hőség erdőtűz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mintegy másfél ezer tűzoltó próbált megfékezni vasárnap Portugáliában három nagyobb erdő- és bozóttüzet, amelyek már több napja tombolnak az ország középső és északi részén.

A közép-portugáliai Ourém településen csütörtökön keletkezett tűz oltására vasárnap több mint 700 embert mozgósítottak, miután legalább 1500 hektárnyi növényzet elpusztult, és legalább két lakóház leégett.

Egy másik tűzvész, amely miatt 450 tűzoltót mozgósítottak, péntek óta tombol a Leiria és Santarém kerületek találkozásánál fekvő Pombal településen.

Az északkeleti Braganca régióban, Carrazeda de Ansiaesben csütörtökön kitört tűzvész volt a másik olyan eset, amely miatt Antonio Costa miniszterelnök lemondta tervezett mozambiki útját, hogy jobban figyelemmel tudja kísérni a helyzetet.

Készenléti állapotot hirdettek Portugáliában: másfél ezer tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat Forrás: MTI/EPA/LUSA/Miguel Pereira Da Silva

Az elmúlt napok tüzeiben nagyjából harminc ember megsérült, többségüket a helyszínen kezelték füstmérgezés vagy kimerültség tüneteivel.

A portugál kormány úgy döntött, hogy hétfőtől jövő hét péntekig készenléti állapot kihirdetésével megemeli a riasztási szintet, és arra kérte az Európai Uniót, hogy indítsa el a közös polgári védelmi mechanizmust, amelynek nyomán a Spanyolországban állomásozó két tűzoltó repülőgépet a térségbe vezényelnék.

Szinte példátlan időjárással nézünk szembe - nyilatkozta Andre Fernandes, az országos polgári védelmi parancsnok, miután pénteken és szombaton naponta több mint 120 tűzesetet jelentettek.

José Luis Carneiro belügyminiszter a 45 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletre utalva azt mondta, hogy Portugália "a tényezők legrosszabb kombinációjával" néz szembe a 2017 júniusi és októberi tüzek óta, amelyek akkor több mint száz ember halálát okozták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.