Öt legínycsiklandóbb magyaros édesség, amit otthon is elkészíthetsz

A magyar konyha nemcsak a tartalmas levesekről és ízletes főételekről híres, hanem az ellenállhatatlan édességekről is. Ha valami igazán hagyományos finomságra vágysz, próbáld ki ezt az öt magyaros süteményt, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetsz!
Az aranygaluska egy igazi klasszikus, amit általában vaníliasodóval tálalnak. Puha, foszlós tésztagombócok, rengeteg darált dióval és egy kis cukorral – ki tudna ellenállni neki?
A tetejére:
1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a csipet sót és a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk, majd letakarva kb. egy órát kelesztjük.
3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
4. A tésztadarabokat vajjal megkenjük, cukros dióval megszórjuk, és rétegezve egy kivajazott tepsibe tesszük.
5. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül.
6. Vaníliasodóval tálalva az igazi!
A csörögefánk (vagy más néven forgácsfánk) egy olajban sült, ropogós édesség, amit hagyományosan porcukorral és lekvárral kínálnak.
• 25 dkg finomliszt
• 5 dkg vaj
• 2 tojássárgája
• 1 dl tejföl
• 1 ek cukor
• csipet só
• 1 tk rum (elhagyható)
• olaj a sütéshez
• porcukor a szóráshoz
1. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a vajjal elmorzsoljuk.
2. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a tejfölt és a rumot, majd összegyúrjuk.
3. Letakarva 30 percet pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.
4. Derelyevágóval rombusz alakú darabokat vágunk, közepükön egy kis bemetszést ejtünk, és az egyik csücsköt átbújtatjuk rajta.
5. Forró olajban aranybarnára sütjük, majd porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.
Az almás puffancs egy gyorsan elkészíthető, puha tészta, amely tökéletes reggelire vagy uzsonnára.
• 2 közepes alma
• 20 dkg liszt
• 2 tojás
• 1 dl tej
• 1 tk sütőpor
• 2 ek cukor
• 1 tk fahéj
• csipet só
• olaj a sütéshez
• porcukor a szóráshoz
1. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük.
2. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, a sütőport, a lisztet és a fahéjat.
3. Belekeverjük a reszelt almát, és egy sűrű palacsintatésztát kapunk.
4. Kanállal forró olajba szaggatjuk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
5. Porcukorral megszórva tálaljuk.
A hókifli egy igazi ünnepi sütemény, de bármikor elkészíthető, ha valami omlós és vaníliás finomságra vágyunk.
• 25 dkg liszt
• 15 dkg vaj
• 5 dkg porcukor
• 1 tojássárgája
• 5 dkg darált dió
• 1 tk vaníliás cukor
1. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük.
2. Kis darabokat veszünk belőle, kifli formára sodorjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
3. 180°C-on kb. 12-15 perc alatt világosra sütjük.
4. Még melegen porcukorba forgatjuk.
Ez a sütemény a gesztenye szerelmeseinek kedvence lesz. Puha piskóta, gesztenyés krémmel és csokoládéval a tetején – igazi különlegesség!
A tésztához:
• 4 tojás
• 12 dkg cukor
• 10 dkg liszt
• 2 ek kakaópor
• 1 tk sütőpor
A krémhez:
• 25 dkg gesztenyepüré
• 10 dkg vaj
• 5 dkg porcukor
• 2 ek rum (elhagyható)
A tetejére:
• 10 dkg étcsokoládé
• 1 ek vaj
1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük.
2. Hozzáadjuk a kakaóport, a sütőport és a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
3. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on kb. 15 percig sütjük.
4. A krémhez a gesztenyepürét a vajjal, a porcukorral és a rummal kikeverjük, majd a kihűlt piskótára kenjük.
5. A csokoládét a vajjal megolvasztjuk, és a sütemény tetejére öntjük.
6. Dermedés után szeleteljük és tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.