Öt legínycsiklandóbb magyaros édesség, amit otthon is elkészíthetsz

Shutterstock - fizkes
finomság magyar konyha édesség
Lágyan csurranó vaníliasodó, roppanós csörögefánk, és még sorolhatnánk, hány olyan magyaros finomság van, amivel minden vendéget meg lehet lepni. Ezek az édességek kis ügyességgel otthon is elkészíthetők, összegyűjtöttük a legnépszerűbb recepteket.

A magyar konyha nemcsak a tartalmas levesekről és ízletes főételekről híres, hanem az ellenállhatatlan édességekről is. Ha valami igazán hagyományos finomságra vágysz, próbáld ki ezt az öt magyaros süteményt, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetsz!

aranygaluska, magyaros édesség
Az aranygaluska az egyik legnépszerűbb édesség
Forrás: Shutterstock

Édességek ünnepekre és hétköznapokra, a magyaros konyha remekiből válogatva

1. Aranygaluska – A szaftos, diós kedvenc

Az aranygaluska egy igazi klasszikus, amit általában vaníliasodóval tálalnak. Puha, foszlós tésztagombócok, rengeteg darált dióval és egy kis cukorral – ki tudna ellenállni neki?

Hozzávalók:

  •  50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg vaj
  • csipet só

A tetejére:

  •   15 dkg darált dió
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg cukor

Elkészítés:

    1.    Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

    2.    A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a csipet sót és a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk, majd letakarva kb. egy órát kelesztjük.

    3.    A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    4.    A tésztadarabokat vajjal megkenjük, cukros dióval megszórjuk, és rétegezve egy kivajazott tepsibe tesszük.

    5.    180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül.

    6.    Vaníliasodóval tálalva az igazi!

2. Csörögefánk – A ropogós, könnyed finomság

A csörögefánk (vagy más néven forgácsfánk) egy olajban sült, ropogós édesség, amit hagyományosan porcukorral és lekvárral kínálnak.

Hozzávalók:

    •    25 dkg finomliszt

    •    5 dkg vaj

    •    2 tojássárgája

    •    1 dl tejföl

    •    1 ek cukor

    •    csipet só

    •    1 tk rum (elhagyható)

    •    olaj a sütéshez

    •    porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

    1.    A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a vajjal elmorzsoljuk.

    2.    Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a tejfölt és a rumot, majd összegyúrjuk.

    3.    Letakarva 30 percet pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.

    4.    Derelyevágóval rombusz alakú darabokat vágunk, közepükön egy kis bemetszést ejtünk, és az egyik csücsköt átbújtatjuk rajta.

    5.    Forró olajban aranybarnára sütjük, majd porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.

3. Almás puffancs – A gyors és puha édesség

Az almás puffancs egy gyorsan elkészíthető, puha tészta, amely tökéletes reggelire vagy uzsonnára.

Hozzávalók:

    •    2 közepes alma

    •    20 dkg liszt

    •    2 tojás

    •    1 dl tej

    •    1 tk sütőpor

    •    2 ek cukor

    •    1 tk fahéj

    •    csipet só

    •    olaj a sütéshez

    •    porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

    1.    Az almákat meghámozzuk és lereszeljük.

    2.    A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, a sütőport, a lisztet és a fahéjat.

    3.    Belekeverjük a reszelt almát, és egy sűrű palacsintatésztát kapunk.

    4.    Kanállal forró olajba szaggatjuk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

    5.    Porcukorral megszórva tálaljuk.

4. Hókifli – A klasszikus, omlós sütemény

A hókifli egy igazi ünnepi sütemény, de bármikor elkészíthető, ha valami omlós és vaníliás finomságra vágyunk.

Hozzávalók:

    •    25 dkg liszt

    •    15 dkg vaj

    •    5 dkg porcukor

    •    1 tojássárgája

    •    5 dkg darált dió

    •    1 tk vaníliás cukor

Elkészítés:

    1.    A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük.

    2.    Kis darabokat veszünk belőle, kifli formára sodorjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

    3.    180°C-on kb. 12-15 perc alatt világosra sütjük.

    4.    Még melegen porcukorba forgatjuk.

5. Gesztenyés szelet – A lágy és krémes sütemény

Ez a sütemény a gesztenye szerelmeseinek kedvence lesz. Puha piskóta, gesztenyés krémmel és csokoládéval a tetején – igazi különlegesség!

Hozzávalók:

A tésztához:

    •    4 tojás

    •    12 dkg cukor

    •    10 dkg liszt

    •    2 ek kakaópor

    •    1 tk sütőpor

A krémhez:

    •    25 dkg gesztenyepüré

    •    10 dkg vaj

    •    5 dkg porcukor

    •    2 ek rum (elhagyható)

A tetejére:

    •    10 dkg étcsokoládé

    •    1 ek vaj

Elkészítés:

    1.    A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük.

    2.    Hozzáadjuk a kakaóport, a sütőport és a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.

    3.    Sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on kb. 15 percig sütjük.

    4.    A krémhez a gesztenyepürét a vajjal, a porcukorral és a rummal kikeverjük, majd a kihűlt piskótára kenjük.

    5.    A csokoládét a vajjal megolvasztjuk, és a sütemény tetejére öntjük.

    6.    Dermedés után szeleteljük és tálaljuk.

Milliós ékszerek csillogtak a hírességeken a BAFTA-gálánBrutális fagyok tarolják le az országot: évek óta nem volt olyan hideg, mint ami most jön!Fotón Jason Momoa új szerelme: először jelentek meg együtt a vörös szőnyegen

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.