Megdöbbentő: egy új kutatás szerint már az ember előtt élhettek fejlett lények a Földön

Forrás: Pixabay/urikyo33 -
ember kutatás civilizáció űrkutatás Föld emberiség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új kutatás szerint az üledékréteg vizsgálatával választ kaphatunk arra, hogy élhettek-e az emberek előtt más fejlett lények a Földön.

A Cambridge-i Egyetem két tudósa arra volt kíváncsi, hogy ki tudnák-e mutatni egy évmilliókkal ezelőtt eltűnt, technológiailag fejlett társadalom geológiai nyomait. Az erről szóló tanulmány a Journal of Astrobiology című szakfolyóiratban látott napvilágot, és a fő kérdése az, vajon milyen gyakran alakulhatnak ki fejlett civilizációk a Földön.

"Az egyetlen ismert példa az ember; az ipari civilizáció nagyjából 300 éve kezdődött. Ez egy kis töredéke annak az időnek, amióta fajként létezünk, és csupán egy parányi szelete annak az időnek, amióta komplex élet van a szárazföldön. E rövid időszak alapján felvetődik a kérdés, hogy ehhez hasonló folyamat lejátszódhatott-e az ember megjelenése előtt"– idézi a kutatókat az IFL Science tudományos portál.

A tanulmány rámutat arra, hogy az ember rövid idő alatt jelentős nyomokat hagyott a bolygón, mégis, az általunk hagyott geológiai nyom mindössze néhány centiméter vastagságú lehet. Tény, hogy minél tovább tart egy civilizáció, annál nagyobb jelet hagyunk magunk után, a hosszú távú túléléshez viszont fenntarthatóságra van szükség.

Forrás: Pixabay/urikyo33

Vannak nyomok, amelyeket idővel csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megkülönböztetni a természetes folyamatoktól, de vannak olyanok is, amelyek az emberiségre fognak utalni, ilyenek például a műanyagok, vagy az atomháborúk okozta szennyezések.

A kutatócsoport nem ad választ arra a kérdésre, hogy léteztek-e ősi fejlett civilizációk előttünk, mégis azt sugallják, hogy ha egykor éltek, akkor az üledékek elemi és összetételi anomáliáinak feltárásával rátalálhatunk a nyomaikra -írja az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.