Milliókat csalt ki két férfi egy idős nénitől - 14 millió forintot követeltek tőle a fia kiszabadítására

Forrás: Police.hu -
elfogás police.hu unokázós csaló rendőrség unokázós csalás csalás őrizetbe vétel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2022. szeptember 9-én a kora délutáni órákban otthonában, vezetékes telefonszámán hívott fel egy idős nőt egy ismeretlen férfi azzal, hogy a fiát letartóztatták és a kiszabadításához 14 millió forintra van szüksége.

Miután a sértett közölte, hogy ennyi pénze nincs, a telefonáló azt mondta neki, hogy szedjen össze annyi készpénzt, amennyit csak tud, és azt is megmondta a nőnek, hogy az összeszedett összeget mibe csomagolja és hol helyezze el. Az idős asszony a több mint 2 millió forintot egy nylon szatyorba rakta és az utasításnak megfelelően a kijelölt helyre vitte. A pénzért a két férfi kocsival érkezett.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya és a Salgótarjáni Rendőrkapitányság munkatársai szeptember 13-án Karancslapujtő külterületén fogták el a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható két férfit. A hatóság tagjai a férfiak által vezetett gépjárműben egy táskát és abban készpénzt találtak, amit lefoglaltak a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművel együtt.

A gyanúsítottak autóját és a benne talált készpénzt a rendőrség lefoglalta Forrás: Police.hu

A Balassagyarmati Rendőrkapitányság nyomozói csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették a 24 éves rakamazi és a 22 éves budapesti lakost és letartóztatásukat kérték - írja a Police.hu.

A rendőrök őrizetbe vették a gyanúsítottakat Forrás: Police.hu

A rendőrség figyelmeztetése

Felhívjuk a figyelmet, hogy az úgynevezett "unokázós" csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének), vagy segítőjének (barátjának, ügyvédnek) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett, tartozása van, vagy letartóztatták), és sürgősen pénzre van szüksége, akár a kiszabadításához is. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, illetve őt nem is ismeri, ezért akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

· Járjon utána, hogy valóban baj van-e:
Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!

· Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:
„Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?"

· Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!

· Hivatalos személy nem kér pénzt:
se rendőr, se mentő, se tűzoltó.

· Ne adja meg adatait ismeretleneknek!

· Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.