Hatalmasat változhat az életünk: évekre is leállhat az internet

Forrás: AFP/Handout -
elektromos hálózat napkitörés internet műhold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezúttal nem jósok vagy időutazók, hanem tudósok állítják: eljöhet a digitális apokalipszis. 

A Daily Star arról ír: ausztrál szakemberek számoltak be arról, hogy nagy a baj, ugyanis a napkitörések, napviharok a rádióhullámokra és az elektromos hálózatokra is hatással lehetnek. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor akár hónapokra, sőt évekre is leállhatnak a hálózatok, az internet, működésképtelenek lehetnek a műholdak.

Forrás: AFP/Handout

A téma ismert kutatója, Dr. Benjamin Pope szerint egy százalék esélye van annak, hogy egy ilyen esemény tíz éven belül bekövetkezik, de az évszázad végéig mindenképp elér minket egy ilyen vihar.

A már most is erős napkitöréseket az elkövetkező években még újabbak, még erősebbek követik, melynek tetőpontját 2025-re várják a tudósok. Mivel a Földnek is van saját mágneses mezője, az ilyen napkitörések nemcsak a műszaki berendezésekre, hanem akár az időjárásra is hatással lehetnek. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy az emberi vagy az állati szervezetre gyakorol-e bármilyen káros hatást a napkitörés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.