Már az ünnepek előtt sejthető volt, hogy minden idők leghidegebb karácsonyát lesz kénytelen megünnepelni az Egyesült Államok lakossága. Miközben hazánkban mondhatni tavaszias az idő, a tengeren túlon zord fagyok tombolnak.

Jelenleg is ítéletidő nehezíti az amerikaiak életét, és szó szerint életveszélyben lehetnek, ha ilyen körülmények között az utcára merészkednek. A helyi Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztette a lakosságot, hogy helyenként akár -45 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, és ilyen időben öt-tíz perc is elég, hogy valaki halálra fagyjon.

Minneapolis, 2022. december 22. Hóviharban egy járókelő Minneapolisban 2022. december 22-én, amikor téli viharok okoztak közlekedési nehézségeket és áramkimaradásokat az Egyesült Államok északkeleti államaiban. MTI/AP/Star Tribune/Alex KormannForrás: MTI/AP/Star Tribune/Alex Kormann

Az extrém időjárásnak köszönhetően nagyon könnyű fagyási sérüléseket szerezni, melyek során károsodnak a bőrszövetek. A fagyási veszélynek leginkább kitett testrészek között találjuk a kezet, a lábat, a fület, az orrot és az ajkakat.

A fagyási sérülések általában azzal kezdődnek, hogy az adott testrész hideg lesz, majd fájni kezd, mintha tűvel szurkálnák. Ha folyamatos a testrész kitettsége a hidegnek, akkor a terület elzsibbad, majd a szövet megfagy. Nagyon ritka esetben a fagyás következtében nincs más lehetőség, mint az amputáció, ezért kiemelten fontos, hogy ilyen extrém körülmények között senki se induljon útnak – olvasható az Unilad cikkében.