Ítéletidő pusztít az Egyesült Államokban: akár percek alatt megfagyhat, aki az utcára megy

Forrás: MTI/AP/Star Tribune/Alex Kormann -
ítéletidő Egyesült Államok időjárás fagyási sérülés fagyhalál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már az ünnepek előtt sejthető volt, hogy minden idők leghidegebb karácsonyát lesz kénytelen megünnepelni az Egyesült Államok lakossága. Miközben hazánkban mondhatni tavaszias az idő, a tengeren túlon zord fagyok tombolnak.

Jelenleg is ítéletidő nehezíti az amerikaiak életét, és szó szerint életveszélyben lehetnek, ha ilyen körülmények között az utcára merészkednek. A helyi Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztette a lakosságot, hogy helyenként akár -45 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, és ilyen időben öt-tíz perc is elég, hogy valaki halálra fagyjon.

Minneapolis, 2022. december 22. Hóviharban egy járókelő Minneapolisban 2022. december 22-én, amikor téli viharok okoztak közlekedési nehézségeket és áramkimaradásokat az Egyesült Államok északkeleti államaiban. MTI/AP/Star Tribune/Alex Kormann Forrás: MTI/AP/Star Tribune/Alex Kormann

Az extrém időjárásnak köszönhetően nagyon könnyű fagyási sérüléseket szerezni, melyek során károsodnak a bőrszövetek. A fagyási veszélynek leginkább kitett testrészek között találjuk a kezet, a lábat, a fület, az orrot és az ajkakat.

A fagyási sérülések általában azzal kezdődnek, hogy az adott testrész hideg lesz, majd fájni kezd, mintha tűvel szurkálnák. Ha folyamatos a testrész kitettsége a hidegnek, akkor a terület elzsibbad, majd a szövet megfagy. Nagyon ritka esetben a fagyás következtében nincs más lehetőség, mint az amputáció, ezért kiemelten fontos, hogy ilyen extrém körülmények között senki se induljon útnak – olvasható az Unilad cikkében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.