Ezt kell tudnod, mielőtt kidobnád a karácsonyfát: nem mindegy, hova rakod

Fotó: Polyák Attila - Origo -
karácsony fenyőfa FKF Budapest karácsonyfa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vízkereszt napjával hivatalosan is véget ért az idei karácsonyi szezon, ez pedig egyet jelent azzal, hogy a vágott fenyők a nappali közepéből az utcára kerülnek. Annak érdekében, hogy ne zavarjuk a közlekedést és megkönnyítsük a szemétszállítók dolgát, közleményt adott ki az FKF.

A Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai idén is szervezetten, járatrendszerben gyűjtik össze és szállítják el a kihelyezett fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen évente mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerül ki a fővárosi utcákra – írja a Fővárosi Közterület-fenntartó a Facebook-oldalán.

A lakosság a fák kihelyezésénél több lehetőség közül is választhat:

A több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikén elhelyezhetők a kiszolgált karácsonyfák, vagy a háztartási hulladékos kukák mellé kitehetők a hulladékgyűjtés napján. A fák kihelyezésekor ügyeljünk arra, hogy azok ne akadályozzák a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A gyűjtőpontok listáját ide kattintva találod.

A szervezet arra kéri a budapestieket, hogy semmiképp se dobják ki a fenyőket közterületen, mert veszélyeztethetik mások biztonságát és a főváros tisztaságát. Emellett kérik, hogy a díszeket, kampókat, csillagszórókat távolítsák el a fenyőkről, ugyanis ezek is balesetveszélyesek.

"A rendkívül magas fűtőértékű kiszolgált tűlevelűek aprítást követően, a kommunális hulladékkal keverve a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiából – nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő" – zárul a közlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.