Ezeket kell tudnod, mielőtt megszabadulnál az idei karácsonyfától

Forrás: pixabay.com -
karácsony kuka fenyőfa FKF
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Becslések szerint mintegy 500-600 ezer fenyőfa kerül ki az utcára Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően, ezért az FKF munkatársai szervezetten gyűjtik össze és szállítják el a fenyőfákat.

Az FKF (Fővárosi Közterület-fenntartó) tapasztalata szerint általában a Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. Az ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a karácsonyfákat, melyeket kifejezetten ebből a célból indít a budapesti közszolgáltató.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját. A fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást sem a gépjárműforgalmat

- írja az FKF közleményében.

Kezdődik a karácsonyfák kihajigálása: összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat (A kép illusztráció) Forrás: pixabay.com

A kiszolgált tűlevelűeket az FKF először aprítja, majd ezt követően a BKM kazánjaiba kerülnek, ahol nagynyomású gőzt fejlesztenek. Az így nyert hőenergiából – nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

Ez a hulladékhasznosítási technológia amellett, hogy hozzájárul a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérsékléséhez, földgáztüzelést vált ki a budapesti távhő előállítása során, valamint környezetbarát villamos energiát táplál az országos hálózatba.

A létesítményben termelt hőenergia a FŐTÁV hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában. A BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Művében előállított villamos energia emellett mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.