törökországi földrengés Török-szíriai földrengés Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már 28 ezer áldozata van a török-szíriai földrengésnek. A mentőcsapatok folyamatosan keresik a túlélőket: Magyarországról is több humanitárius és civil kutyásmentő szervezet utazott a helyszínre, ahol eddig több, mint 40 embert szabadítottak ki a romok közül élve. A szakember arról beszélt, meddig maradhat valaki életben a romok alatt. 

"Mivel testünk 60 százaléka víz, ennek hiánya és pótlása fontosabb, mint az élelmiszeré, amely nélkül hosszabb ideig túlélünk, hiszen szervezetünknek tartalékai vannak. Ilyen a belső glucose, illetve a ketontestek alakulata, mely energiaforrást jelentenek. Ennek köszönhetően kibírunk akár 30-35 napot is idegrendszeri károsodás nélkül, a vég ilyenkor általánosságban 45-60 nap után következik be. Szervezetünk folyadékigénye viszont teljesen más. A sejteknek nagyobb szüksége van a víz pótlására. Enélkül csak 4-5 nap a túlélési esély, így akit a romok alatt csak a 4-ik vagy 5-ik napon találnak meg, az addigra vélhetően kiszárad, összezsugorodnak a sejtjei, az elektrolit-háztartása felborul és így beállhat a halál" - nyilatkozta a Metropolnak Dr. Simani Silva belgyógyász.

Forrás: MTI/EPA/Str

"A romok alatt lévők esetben ez mind változhat, az ember szervezetétől függ, hogy hogyan. Számít a kor, hogy vannak- e betegségei. Minél idősebb és több betegsége van egy törmelékek közé szorult, mozdulatlan embernek, annál rövidebb a túlélés esélye" - tette hozzá az orvos.

A katasztrófáról itt olvashatsz bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.