Trópusi vírust hozott haza két magyar turista Thaiföldről

Forrás: Afp -
Thaiföld NNK Zika-vírus fertőzés turista adó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két, Thaiföldön járt embernél igazoltak trópusi szúnyogcsípéssel terjedő Zika-vírus-fertőzést - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn az MTI-vel.

Közleményük szerint a fertőzést enyhe tünetekkel vészelte át a két ember.

A Zika-vírus általában influenzaszerű tüneteket okoz, a trópusokon szúnyogcsípéssel terjed, a megfertőződésre ott lehet számítani. Honi eredetű megbetegedés nem fordult elő, hazai járványveszélyt a Zika-vírus nem jelent - írta az NNK.

Azt írták:

a Zika-vírus Afrika, Amerika, Ázsia és a Csendes-óceáni térség trópusi-, szubtrópusi területein előforduló kórokozó, amely elsősorban szúnyogok csípésével terjed, de a fertőzés szexuális úton, illetve várandós anyáról magzatára is átvihető.

Zika-vírus Forrás: Afp

A trópusi területek a magyar lakosságnál egyre népszerűbb üdülési célpontoknak számítanak, és mivel a Zika-vírus ellen védőoltás, illetve gyógyszeres terápia nem áll rendelkezésre, a trópusi-, szubtrópusi térségekbe történő utazásnál kiemelten fontos a védekezés a vírust terjesztő szúnyogok csípése ellen.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a közeljövőben várandósságot tervező pároknak kockázatot jelenthet, ha a Zika-vírussal érintett területekre utaznak.

A kommüniké szerint a fertőzések körülbelül 75 százaléka tünetmentes, és a tünetes fertőzések nagy részében is csak enyhe tünetek jelentkeznek 3-14 nap lappangási idő után. Ezek lehetnek láz vagy hőemelkedés, rossz közérzet, fejfájás, kiütés, ízületi fájdalom, kötőhártya-gyulladás.
Várandós nők fertőződésénél a magzatnál veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenesség alakulhat ki - írták.

Az NNK azt kéri, hogy amennyiben az érintett területről visszatérő utazók az érkezést követő 3 héten belül Zika-vírus-fertőzésre utaló tüneteket tapasztalnak, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

Szűrővizsgálatokra térítés ellenében a Nemzeti Népegészségügyi Központban van lehetőség, tünetmentes fertőzés szűrésénél a hazatérést követő minimum 4 hét elteltével. Várandósság esetén pedig a gondozás részeként Zika-vírus-fertőzés gyanújánál kötelezően elvégzendő szűrővizsgálat ad erre lehetőséget - olvasható az NNK közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.