Összeütközött két katonai helikopter: nem tudni, vannak-e halálos áldozatok

Forrás: AFP/Staff Sgt. Denis Ricou -
repülőgép baleset repülőgép Kentucky gyakorlat gyakorlatozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyakorlatozás közben összeütközött az amerikai hadsereg két HH-60 Blackhawk típusú helikoptere Kentucky fölött – közölte Nondice Thurman amerikai katonai szóvivő csütörtökön.

A baleset szerda éjjel történt a Kentucky állam délnyugati részén található Trigg megyében, a Fort Campbell katonai támaszpont közelében. A szerencsétlenség okát vizsgálják. A szóvivő azt mondta, hogy a legénységről egyelőre nem tudni biztosat.

Andy Beshear, Kentucky állam kormányzója a Twitteren azt írta: számítani lehet rá, hogy a balesetnek halálos áldozatai is vannak.

Helyi médiaértesülések szerint akár kilencen is életüket veszthették – írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató.

A két helikopter a 101. légi szállítású hadosztály kötelékébe tartozott, amely az amerikai hadsereg egyetlen légi támadó hadosztálya, és amely jelentős múlttal rendelkezik a nemzetközi konfliktusövezetekben.

Illusztráció Forrás: AFP/Staff Sgt. Denis Ricou

A hadosztályt - amelynek beceneve "Screaming Eagles", azaz Vijjogó Sasok - 1942-ben hozták létre, és kulcsszerepet játszott az 1944-es normandiai partraszállás utáni harcokban. A hadosztály katonáit közel nyolcvan év után tavaly ismét Európába vezényelték az ukrajnai konfliktus miatt.

A HH-60 Blackhawkot különféle katonai műveletek támogatására tervezték, beleértve a légi támadásokat és a sebesültek evakuálását.

2018-ban hét katona vesztette életét, amikor Irakban egy HH-60-as lezuhant. A katonai vizsgálat később megállapította, hogy a helikopter a pilóta hibája következtében szenvedett balesetet, miután nekiütközött egy két épület között vízszintesen kifeszített acélkábelnek – emlékeztetett a The New York Times.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.