kutyasétáltatás medvetámadás Szlovénia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Barnamedve támadt szerdán egy kutyáját sétáltató férfira a Ljubljanától alig húsz kilométerre délre fekvő Zelimlje falu közelében. A férfi kisebb sérülésekkel megúszta, a medve pedig a támadás után elvonult - közölte Skofljica önkormányzata.

A helyi vadászegyesület az esetről értesítette az illetékes minisztériumot.

A férfi egy olyan területen sétált, ahol fakivágás folyik - közölte az önkormányzat, és ismételten felszólította a helyieket és más látogatókat, hogy tartsák be a medvetámadások megelőzésére vonatkozó szabályokat: csak jól kitaposott ösvényt használjanak, és a kutyákat tartsák pórázon.

Medve támadt egy kutyáját sétáltató férfira Forrás: Thinkstock

A 24ur.com szlovén hírportál beszámolója szerint az esetről reggel fél nyolc körül értesítették a rendőrséget. A férfi kutyájával és egy másik emberrel sétált az erdőben, amikor rátámadt a medve. Az állat a lábába harapott, de a férfi szerencsére nem szenvedett életveszélyes sérüléseket - írta a portál.
A skofljicai hatóságok számára nem idegenek az ilyen incidensek, mivel a területükön sok medve él. 2019 júniusában egy kölykeit védő nőstény barnamedve egy hét különbséggel kétszer is emberre támadott ugyanazon a területen. Az első áldozata egy kocogó volt, a másik pedig egy 80 éves nő. Mindkét áldozat túlélte a támadást.

Szlovéniában 2000 óta 16 medvetámadást regisztráltak, évente átlagosan legfeljebb kettőt. A legtöbb támadás során az emberek csak kisebb sérüléseket szenvednek.

Szlovéniában nagy a medvepopuláció, a becslések 1100 egyedet tartanak számon, és a hatóságok a következő években 800-ra szeretnék csökkenteni a számukat. A szlovén természeti erőforrások minisztériuma a múlt héten adott zöld jelzést 230 barnamedve elejtésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.