Többször használható űrhajót tesztelt Kína: ez lett az eredmény

Forrás: NASA -
Kína teszt űrhajó
Sikeresen visszatért a Földre Kína többször használatos személyzet nélküli űrhajója hétfőn - jelentette a helyi média.

Az űrhajó 276 napos keringést követően a tervezett időben és az eredeti terv szerinti leszállóhelyen, az északnyugat-kínai Csiucsüan űrközpont területén ért földet.

Az űreszköz küldetését az állami Hszinhua hírügynökség eredményesnek minősítette, a kísérletet pedig fontos áttörésnek nevezi a többször használható űrhajók területén végzett technológiai kutatások folyamatában. A cél, mint fogalmaznak, hogy minél alkalmasabb és költséghatékonyabb megoldást találjanak a többszöri oda-vissza utak kivitelezésére, az űr békés célú felhasználására.

A kutatás részleteiről, arról, hogy 2022 augusztusától az űrhajó merre és a Földtől milyen távolságban járt, milyen műszaki megoldásokat teszteltek, nem közöltek információt, az űreszköz fotóját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Képünk illusztráció Forrás: NASA

2021-ben egy vélhetően hasonló kísérlet részeként egy kínai űrhajó megközelítette a Föld légkörének és űr kezdetének határát, majd visszatért. Akkor annyit közöltek, hogy az űrhajó "horizontálisan" ért földet, de az eseményről akkor sem adtak kimerítő tájékoztatást.

A kínai közösségi médiában megjelent kommentárok szerint Peking olyan űrhajó fejlesztésén dolgozik, mint az amerikai légierő X-37B típusú autonóm űrrepülőgépe, amely akár éveken át is a pályán maradhat.

A személyzet nélküli, újrahasználható X-37B 900 napos keringést követően tavaly novemberben tért vissza a Földre hatodik, egyben utolsó küldetéséből - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.