Ez a robot a merülőhajón rekedtek utolsó reménye: nincs sok idejük megtalálni a Titant

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ocean Gate / Handout -
tengeralattjáró Titán robot Atalante segítség
Megérkezett csütörtökön a tengeralattjáró robottal felszerelt Atalante nevű hajó az Atlanti-óceán északi részére, hogy részt vegyen a Titanic roncsaihoz indult merülőhajó keresésében - jelentette be a francia Ifremer tengerkutató intézet.

A tájékoztatás szerint az Atalante először hanglokátorok segítségével igyekszik feltérképezni a tengerfenék érintett részét, hogy pontosan bemérjék, hova érdemes leküldeni aVictor 6000 nevű robotot.

A távvezérelt robotnak mindössze kevés ideje maradt, hogy felderítse a Titan helyét, amely vasárnap indult - eredtileg kevesebb mint félnaposra tervezett - útjára, mintegy 96 órára elegendő, és feltételezések szerint éppen ezekben az órákban elfogyó oxigéntartalékkal.

Versenyt futnak az idővel Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ocean Gate / Handout

A robotot négyezer méteres mélységbe eresztik le, a Titanic roncsainak a közelébe, eredetileg ugyanis a Titan - fedélzetén öt emberrel - e roncsokhoz indult, így a keresés nagyrészt ide összpontosul. Szakértők jelenleg szinte minden reményüket ebbe a robotba helyezik, mely - Alistair Greig, a University College London tengerészmérnök professzora szerint - a rászerelt két robotkar segítségével elvileg képes lenne kábelt akasztani a kisteherautó-méretű Titanra, és így felhozni a felszínre.

Greig hozzátette, hogy a robotot nagyerejű lámpákkal szerelték fel, így képes tájékozódni a tengerfenéken uralkodó teljes sötétségben. Ez viszont csak akkor jelent segítséget, ha előzőleg felderítették a Titan pontos helyét, amelyről egyelőre nincs információ.

Mindeközben Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője azt közölte, hog yLondon a térségbe vezényelte a brit haditengerészet egyik tengeralattjáróját, valamint a mentőegységek rendelkezésére bocsátott egy különleges felszereléssel ellátott repülőgépet is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.