Ha villámlik, gyorsan tedd el az esernyőt: így készülj fel a viharra, hogy ne legyen baj

Forrás: AFP/Nicolas Maeterlinck -
katasztrófavédelem vihar villám figyelmeztetés
A viharoknak még nincs vége, ezért tett közzé figyelmeztetést a katasztrófavédelem arról, hogyan készüljünk fel az erős szélre és villámlásra, hogy ne legyen bajunk.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint csütörtökön egy érkező hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban várható heves zivatarok kialakulása. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör.

Ha villámlik, tegyük el az esernyőt Forrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80-100 kilométer/órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás lehetséges - írja az MTI.

Ezért tett közzé figyelmeztetést a katasztrófavédelem arról, hogyan készülhetünk fel a viharra.

"Jönnek a zivatarok , akár tetszik, akár nem.

Amiről még nem beszéltünk (eleget):

  • GYEREKEK Ha egyedül vannak otthon, csukják be az ablakokat, ajtókat, viharban nem szükséges három játékgépnek, négy telefonnak és valamennyi háztartási gépnek üzemelnie. Írd ki valahova: "Kislányom/fiam! Ha baj van, a 112-t hívd, ne a nagyit!"
  • ÁLLATOK Félnek a vihartól, elmenekülnek, leesnek, beesnek, beszorulnak, kiszorulnak, fent ragadnak... esetleg helyezd őket biztonságba.
  • KOCSI Nézd meg, kérlek, hova parkolsz. Az öreg fa szép ugyan, de lehasadnak az ágai. Nem fogsz neki örülni, ha mi emeljük le a szélvédődről.
  • PINCE Megtelik vízzel. Meg bizony. Áramtalanítsd. Hígítót, egyéb vegyszert ne tárolj ott.
  • BRINGÁZÁS Ha villámlik, ne bringázz. Ha bringázol, állj meg. Szállj le önszántadból, És állj távolabb a biciklitől.
  • VILLÁMLÁS Ne akkor zuhanyozz, húzd ki a gépeket a konnektorból, és inkább az esőt nézd az ablakból. Esernyőt kint ne használj. Inkább a frizurádat veszítsd el, mint az eszméletedet" - írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.