Kánikula - Ebben a három vármegyében a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben, itt lesz a legmelegebb

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
vármegye kánikula hőség meteorológiai szolgálat figyelmeztetés
A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyére, ott a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Az MTI-hez hétfőn reggel eljuttatott figyelmeztetésben azt írták: hétfőn a középső és a déli megyékben általában 27, kiemelten a Dél-Alföldön 29, az ország más részein 25-26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

A magas, 29 fok feletti várható középhőmérséklet miatt piros fokozatú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád vármegye területén. Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna vármegye területére pedig a másodfokú (narancs) figyelmeztetést adták ki, mert ezeken a területeken várhatóan 27 fok felett alakul hétfőn a középhőmérséklet.

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében lesz ma a legmelegebb Fotó: Csudai Sándor - Origo


A meteorológiai szolgálat azt is írta, hogy hétfőn elsősorban és nagyobb számban az ország északi felén, a nap második felében lehetnek zivatarok, de elvétve másutt sem lehet kizárni kialakulásukat. A zivatarokhoz viharos, 60-80 kilométer/órás széllökések, 1-2 centiméteres jéggel járó jégesők, és helyenként felhőszakadás is társulhat. Az északkeleti tájakon késő délutántól - nagyobb bizonytalanság mellett - heves zivatar előfordulására is van esély, ezért Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki heves zivatarok veszélye miatt.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfőn sok napsütésre lehet számítani, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között várható, de délkeleten egy-egy helyen 39 fok sem kizárt. Késő estére 22 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet, gyenge hidegfront vonul át felettünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.