Így figyeli egy párként a fogvatartottakat Darco és Laura a Budapesti Fegyház és Börtönben

Forrás: BvOP -
juhászkutya Budapesti Fegyház és Börtön járőr kábítószer
Hamarosan már közel 150 szolgálati kutya segíti a hazai börtönök biztonságos működését, Katyi Laura bv. törzsőrmester Magyarország első női kutyavezetőjeként 2018-ban szerelt fel a testülethez. Belga juhászkutyájával, Darcoval 2021 óta állnak a Budapesti Fegyház és Börtön szolgálatában.

Darco járőrkutyaként a börtön rendjéért felel: Laurával nap mint nap figyelemmel kísérik a fogvatartottak mozgatását, szabad levegőn tartózkodását, ellenőrzik a külső területen végzett fogvatartotti munkáltatást. Az együtt töltött két év alatt igazi csapattá váltak. A belga németjuhász bár társaihoz képest makacs természetű, igazi hű társ és éles helyzetben a képzésnek köszönhetően fegyelmezetten hajtja végre a feladatokat. Darco folyamatosan képzéseken vesz részt, amely során olyan helyzeteket gyakorol, amelyek a börtönökben előfordulhatnak.

Darco és Laura két éve dolgozik együtt Forrás: BvOP

A büntetés-végrehajtásnál jelenleg 99 járőr-, 22 kábítószer kereső- és 2 nyomkövető kutya teljesít szolgálatot. További 15 kutya tanfolyamot végez, sikeres vizsgát követően nyáron már ők is bevethetőek lesznek a rácsok mögött.

Az elmúlt években a büntetés-végrehajtási szervezet jelentős fejlesztéseket hajtott végre a kutyás szakterületen.

Az őrző-védő kutyák jelenléte rendkívül fontos a büntetés-végrehajtási intézetekben a biztonság érdekében, de egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzési és felderítési tevékenység során a kábítószer-kereső és nyomkövető kutyák munkája is. Szolgálati célra, őrző-védő munkára elsősorban német juhászkutya, malinois és holland juhászkutya fajták, vagy ezek keverékei alkalmazhatóak. Keresőmunkára vadász- és egyéb fajtájú kutyák is rendszeresíthetők.

Darco és Laura a Budapesti Fegyház és Börtönben Forrás: BvOP

A büntetés-végrehajtás 2017-ben indított kölyökkutya programjának köszönhetően ma már biztosított a kiváló vérvonalú, magas képzettséggel bíró szolgálati eb - utánpótlás nevelése a hazai börtönökben.

A saját tenyésztés egyik nagy előnye, hogy a kutya szó szerint beleszületik ebbe a speciális munkavonalba, így később könnyebb kezelhetőség, hatékonyabb együttműködés érhető el az eb és kutyavezető gazdája között. A kutyák kezdetben alapképzést kapnak, amely során játékos feladatok keretében mérik fel a képességeiket, illetve fejlesztik ezeket. Majd 4-5 hónapos korukban kezdődik a szétválasztásuk azért, hogy a tulajdonságaikhoz leginkább illő szakterületen (kábítószer kereső, nyomkövető vagy őr-járőr-elfogó) folytassák tovább a 3-6 hónapig tartó tanulást, végül vizsgát tegyenek.

Nyugdíjazásukat követően a kutyavezetőnek vagy örökbefogadónak adják át őket, valamint megengedett a bv. intézet kutyatelepén történő elhelyezés is.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.