Utazók figyelem! Meglepő időjárási viszonyok, amelyek késleltethetik a repülőgép indulását

Forrás: Shutterstock -
időjárás repülőgép utazás időjárási körülmény
A legtöbben azt feltételezik, hogy a tiszta, napsütéses napok adják a legjobb feltételeket a repüléshez, azonban a túl forró időjárás is problémát okozhat. 

Kathleen Bangs egykori pilóta, most pedig a FlightAware szóvivője azt mondta, hogy a hidegebb napok valójában sokkal jobbak a repüléshez.

A hő hígítja a levegőt, ami csökkenti a repülőgépek felszállásához szükséges felhajtóerőt. Minél melegebb a hőmérséklet, a repülőgép annál nehezebben tudja elérni az utazómagasságot.

5+1 érv a szeptemberi nyaralás mellett

Mindjárt vége a nyárnak, én meg még nyaralni sem voltam! - kapnak sokan a fejükhöz augusztusban. Ám pánikra semmi ok, ugyanis, ha a zsúfolt strandok, magas árak és a kibírhatatlan hőség nem vonzó számodra, de a napsütéses idő és egy utazás lehetősége annál inkább, itt az ideje elgondolkodnod egy szeptemberi nyaraláson.

"Minél melegebb és párásabb a környező levegő, annál jobban romlik a repülőgép hajtóműve és a szárny teljesítménye" - magyarázta, majd hozzátette, hogy a repülőgépek a legjobb teljesítményt hideg vagy hideg hőmérsékleten érik el, ahogy a levegő sűrűsége növekszik.

Utazók figyelem! Meglepő időjárási viszonyok, amelyek késleltethetik a repülégép indulását Forrás: Shutterstock

Bijan Vasigh, a floridai Daytona Beach-i Embry-Riddle Repülési Egyetem közgazdasági és pénzügyi professzora elmagyarázta, hogy pontosan milyen hőmérsékleten kezdenek küzdeni a repülőgépek - írja a The Sun.

"Amikor a hőmérséklet meghaladja a 39 Celsius-fokot, az nagyon problémássá válik a légitársaságok számára" - nyilatkozta.

Előfordult, hogy pilóták arra szólították fel az utasokat, hogy foglalják le a korábban a reggeli órákban induló járatokat, mert ilyenkor a leghűvösebb a levegő. Ilyenkor jóval alacsonyabb a turbulencia esélye, és a gépnek is könnyebb felszállnia.

Kellemes utazásra pályázol? Akkor ezeket az európai reptereket kerüld el

Jerry Johnson pilóta elmagyarázta, hogy a levegő egész nap változik, és emiatt a repülések gyakran durvábbak délutánonként, mert ilyenkor nagyobb a valószínűsége a zivataroknak.

Bár a repülések durvábbak lehetnek melegebb hőmérsékleten, mégis teljesen biztonságosak .

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.