Újszülöttet hagytak a kecskeméti kórház bejáratánál: lepedőbe tekerve, a földön találtak rá

kisbaba kecskemét kórház csecsemőmentő inkubátor
Egy egészséges, újszülött kisfiút hagytak a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti, központi telephelyének főbejárata előtt kedden - közölte az intézmény szóvivője szerdán este. Az elmúlt több mint egy évtizedben ő az ötödik csecsemő, akit a kórház gondjaira bíztak.

A 3500 grammos, 52 centiméteres kisfiú a Hajnal Viktor keresztnevet kapta az újszülöttrészleg dolgozóitól.

A kórházban évek óta működik a csecsemőmentő inkubátor, ennek ellenére a babát ezúttal a bejáratnál egy lepedőbe csavarva a földön hagyták. A gyors megtalálásának köszönhetően azonban nem hűlt ki drasztikusan. A közelben működő pékség dolgozói munkába érve hallották és látták meg hajnali négy óra körül a földön fekvő újszülöttet, és azonnal értesítették a kórház munkatársait, így a baba néhány percen belül a gyermekosztályra került.

A kórház szóvivője hangsúlyozta, a csecsemőmentő inkubátor továbbra is a régi, megszokott helyén működik, a Nyíri úti telephelyen, a parkolóház felőli oldalon. Az inkubátorba teljesen anonim módon és biztonságosan helyezhető el az újszülött, a beépített rendszer automatikusan értesíti a kórház dolgozóit, ha valaki babát helyez el benne. A csecsemő további sorsáról később, számos vizsgálat után a gyámhivatal intézkedik.

Az inkubátorban elhelyezett újszülöttért hat héten át még jelentkezhetnek a szülei, a kórház előtt hagyott gyermekre azonban más eljárás vonatkozik, ez ugyanis bűncselekménynek minősül, így a szülő ellen kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indul.


A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a talált gyermek esetében először gyámrendelést, valamint - a gyámhatóság által megállapított adatokkal - anyakönyvezési eljárást indítanak. Amennyiben az anya személye a gyermek anyakönyvezését követően, de még az örökbefogadás engedélyezése előtt kiderül, a törvényes képviselő a gyámhatóság hozzájárulásával pert indíthat az anyaság megállapítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.