A túlsúlyos férfiakat és nőket is fenyegeti a vashiány

vas maltofer2023 vashiány vashiányos vérszegénység
A vashiány népbetegségnek számít, még a fejlett országokban is, ahol a lakosság több mint felét érinti. Sok gondot okozhat a mindennapokban, ezért érdemes fokozottan odafigyelnünk arra, mennyi vasat viszünk be a szervezetünkbe, illetve hogyan tesszük azt. Előfordul, hogy a vashiány az életmódunkból következően alakul ki, de az is gyakori, hogy egy betegség miatt nem jut a szervezetünk elég vashoz. Nézzük, kik a legveszélyeztetettebbek!

A vas nélkülözhetetlen nyomelem, amelynek nagy szerepe van többek között a sejtek oxigénellátásában, az anyagcsere-folyamatainkban, az enzimek, az idegrendszer és az immunrendszer működésében. A vas a vér hemoglobinjának fontos alkotóeleme, feladata, hogy megkösse és elszállítsa az oxigént a sejtjeinkhez. Ha a gyenge vasfelszívódás tartósan fennáll, akkor vashiány, később pedig vashiányos vérszegénység alakulhat ki, ami számos rendkívül kellemetlen tünettel járhat: kimerültség, szédülés, állandó fáradtságérzés, levertség, hajhullás, fejfájás, esetleg fokozott szívdobogásérzés.

A vashiány egyik tünete a folyamatos fáradtság. Forrás: Shutterstock

A pluszkilók miatt is vashiányos lehetsz

A túlsúlyosok is annak a veszélynek vannak kitéve – pláne vashiányosként –, hogy nem hasznosul megfelelő mennyiségű vas a szervezetben. Ennek hátterében az áll, hogy túlsúly esetén a szervezetben, a krónikus betegségekhez hasonlóan, a vasfelvételt szabályozó fehérje mennyisége megemelkedhet, és ez csökkenti, illetve gátolhatja a vas felszívódását a belekből. Ha pluszkilókkal küzdünk, törekedjünk arra, hogy kiegyensúlyozott étrenddel és a sporttal elérjük az ideális testsúlyunkat! Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ha rendszeres sportolásba kezdesz – pláne vashiányosként –, az aktív izommunka mellett kifejezetten ajánlott a vaspótlás, hogy az izmokban található vastartalmú mioglobin képes legyen az izmok tartós oxigénellátására.

Vegánok, vegetáriánusok, figyelem!

Szervezetünk a leghatékonyabban az állati eredetű termékekből képes felszívni a vasat, éppen ezért a vegetáriánusoknak 1,8-szor nagyobb mennyiségű vas fogyasztása javasolt annak érdekében, hogy ne alakuljon ki hiányállapot. Persze számos zöldség is tartalmaz vasat, de a zöld növényekben, salátákban, zöldségekben levő vas felszívódása nem olyan jó, mint az állati eredetű vas. Így akik elsősorban növényi eredetű vasat fogyasztanak, fontos, hogy C-vitaminban gazdag ételekkel párosítsák, az ugyanis támogatja a vas felszívódását. Aki vegán vagy vegetáriánus, annak a vashiány kialakulásának elkerülésére szinte kötelező a rendszeres vaspótlás. Ugyanez igaz a diétázókra is: ha fogyni vágyunk, és kalóriadeficitben vagyunk, komoly az esélye annak, hogy – más tápanyagokkal együtt – a szükségesnél kevesebb vasat viszünk be a szervezetünkbe. Akárcsak a növényi étrenden élők esetében, diétákban is elengedhetetlen a vas pótlása.

A gyógyszerekkel is vigyázni kell

Előfordulhat, hogy valaki az egyoldalú táplálkozása miatt nem jut megfelelő mennyiségű vashoz, ahogyan az is, hogy az együtt szedett gyógyszerek, ételkomponensek meggátolják a bevitt vas felszívódását. Időskorban, amikor ráadásul már több gyógyszert is szedünk, és a felszívódás nem olyan jó, mint fiatalon, szintén vashiány alakulhat ki.

A gyulladásos bélbetegségek, ételintoleranciák is gátolják a vas felszívódását

Vashiányt okozhat, ha az alapbetegségünk valamilyen felszívódási zavarral jár. Ételintoleranciák, laktóz- és gluténérzékenység, valamint a gyulladásos bélbetegségek is a vasraktárak kimerüléséhez vezethetnek, hiszen a bevitt vas nem tud a szervezetben hasznosulni. A vas ugyanis a vékonybélen keresztül szívódik fel.

Ha a fent említettek bármelyikében érintett vagy, a patikában találsz olyan vastartalmú készítményeket, amelyek különböző eredetű vashiányos állapotok megelőzésére és kezelésére is alkalmazhatóak. A laborparaméterek ellenőrzése után az adagolást és a terápia időtartamát érdemes orvossal megbeszélni.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.