100 éve született az amerikai mozi egyik legnagyobb sztárja - Charlton Heston még féltett atomtitkokhoz is hozzáfért

Charlton Heston film A majmok bolygó magazin karrier
A Ben-Hur, A majmok bolygója, a Tízparancsolat, az Agónia és extázis, A gonosz érintése sztárjának csak a híres filmjeit felsorolni is kihívás, de a karrierje mellett az élete is számos érdekességet rejt. A 100 éve született Charlton Hestonra emlékezve összegyűjtöttünk egy nagy adagot belőlük.

A nagymamájától és a nevelőapjától kölcsönözte a művésznevét

1923. október 4-én egy Illinois állambeli kisvárosban született, John Charles Carter néven. Nem akart John Carter néven színészkedni, mivel egy híres képregényhőst is így hívnak, ezért inkább művésznevet választott. A Charlton az anyai nagymamája lánykori vezetékneve volt, a Heston pedig a nevelőapja vezetékneve.

Hálás volt egy gyerekkori focibalesetnek

Középiskolás korában focizás közben eltörte az orrát, ami nem teljesen úgy forrt össze, ahogyan korábban kinézett. Heston később úgy nyilatkozott, hogy a hollywoodi karrierjének minden bizonnyal használt az a sasorrú profil, amit ilyen különös módon szerzett meg.

Hat évtizeden át tartott a karrierje

1941-ben szerepelt az első filmjében, és 2003-ban az utolsóban. Hat évtizeden át számított Hollywood egyik legendás hősének, aki több mint 100 filmben szerepelt, és maradandót alkotott a történelmi eposzok, a sci-fik és a katasztrófafilmek műfajában is.

Ben-Hur 1959 Forrás: Wolf Tracer Archive / Photo12 via AFP

Harcolt a második világháborúban

1944-ben csatlakozott az amerikai hadsereg légierejéhez, és rádióoperátorként, valamint légi lövészként szolgált, az egységének az alaszkai Aleut-szigetek volt az állomáshelye. A háború végére főtörzsőrmesteri rangot ért el.

Örökbefogadással tette teljessé a családját

Még a második világháború alatt, a bevonulása előtt nem sokkal vette el feleségül az egyetemista Lydia Marie Clarke-ot, aki aztán élete végéig a párja maradt, miközben színésznő és fotós vált belőle. Született egy fiuk, és azt szerették volna, hogy a második gyerekük mindenképpen egy kislány legyen, ezért aztán örökbefogadással mentek biztosra.

Charlton Heston fiával Forrás: AFP/-

Defekt miatt késett el az Oscar-gáláról

A karrierje csúcsára az 1960-as Ben-Hur főszerepével ért el, amiért az Oscar-díjat is elnyerte. Az aranyszobrocskát még egyszer megkapta 1978-ban, akkor a humanitárius tevékenységét ismerték el egy különdíjjal. 1972-ben pedig csak díjátadónak kellett volna lennie a gálán, de egy durrdefekt miatt nem ért oda időben, és Clint Eastwood ugrott be helyette. A beszéd végére viszont megérkezett Heston is, és már ő fejezte be a ceremoniális feladatot.

Hozzáfért az Egyesült Államok legféltettebb atomtitkaihoz

Méghozzá azért, mert egy időben ő mondta fel a narrációt azokhoz az oktatófilmekhez, amiket az atomfegyverek kezelésével megbízott katonáknak vetítettek. Ehhez természetesen száz százalékosan megbízhatónak kellett lennie, és a létező legmagasabb szintű átvilágításon esett át.

Betegen csinálta végig A majmok bolygóját

Influenzával küzdött a híres sci-fi forgatása idején, de a producerek ennek ellenére belehajszolták a felvételekbe, sőt külön tetszett nekik, hogy rekedtesebb így a hangja, és meggyőzőbb a szenvedése. A híresen atletikus testi adottságokkal rendelkező Heston később ezt nevezte az egyetlen fizikailag megterhelő filmjének.

Imádta a fegyvereket

Nem csak gyűjtötte az antik és új fegyvereket egyaránt, amikből több mint 400 darabos kollekcióval rendelkezett otthon, de a Nemzeti Lőfegyver Szövetség elnöke is volt is egy időben. Ilyen minőségében harcosan kiállt a fegyverviselési jogok korlátozása ellen, de más társadalmi ügyekben is hallatta a hangját: az 1960-as években a polgárjogi mozgalmat támogatta, Martin Luther King híres menetén is részt véve.

Szembe kellett néznie az Alzheimer-kórral

Időskorában a feleségével egyszerre kellett megküzdeniük a rákkal, de mindketten sikeresen legyőzték a betegséget. Egy legyőzhetetlen ellenség viszont már őt is legyűrte: 2002-ben diagnosztizálták Alzheimer-kórral, és 2003-ban teljesen visszavonult a nyilvánosságtól. 2008. április 5-én hunyt el, a halálának közvetlen oka tüdőgyulladás volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.