Unokáink már azt sem fogják tudni, mi az a banán: a kihalás szélén áll a népszerű gyümölcs

vitamin népszerű gyümölcs banán gombafertőzés cavendish
A kihalás szélén áll a banán egy rendkívül nehezen visszszorítható gombafertőzés miatt. A népszerű gyümölcs valószínűleg már nem sokáig lesz elérhető. 

A Business Insider arról ír, hogy a gombafertőzés leginkább az úgynevezett Cavendish banánt támadja. Tudni kell, hogy ez banán az, amely a világ összes termésének körülbelül 47 százalékáért felelős. Többek között azért népszerű, mert a leghosszabb az eltarthatósága és a legtöbb baktérmiumnak ellenáll.

A tudósok szerint a Cavendish banánt a gomba 10 év alatt pusztíthatja ki teljesen, tehát addig kell kitalálni valamit a megfékezésére.

Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A banán - bár nem mindenkinek és nem minden napszakban érdemes fogyasztani - nem csak finom, de egészséges is. 10 dekájában például sokkal több vitamin van, mint ugyanannyi almában. Például ötször annyi benne az A-vitamin és a vas, és háromszor annyi benne a foszfor, emellett sok, az optimális szívműködéshez elengedhetetlen káliumot, magnéziumot is tartalmaz. Az érett banán rostjai javítják a bélfunkciókat, így hashajtóként is kiválóan működik. És mivel kis mennyiségben triptofánt is tartalmaz, a szintén benne található B6-vitaminnal együtt a szerotonintermelést is elősegíti, azaz a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.